Перфоманс «Опоситоріум» відкидає міжрелігійні стереотипи

Тетяна Зарубіна  |  П'ятниця, 29 квітня 2016, 00:48
В «ЕрміловЦентрі» відбулося яскраве дійство, під час якого звичайні люди намагалися дослідити зони толерантності в сучасному соціумі. Мета перфомансу — закликати до міжрелігійного діалогу та єднання протилежностей.
Перфоманс «Опоситоріум» відкидає міжрелігійні стереотипи

Як пояснили куратори заходу, поняття «Опосіторум» позначає давню ідею про вивчення протилежностей. У цьому проекті взяли участь звичайні люди, які говорять про риси, що нас відрізняють один від одного. Як слід це сприймати? Нормально, насамперед, намагатися зрозуміти різницю між різними людьми, а не боятися її. Адже часто ми дарма боїмося того, про що нічого не знаємо. Цей страх нам нав’язує наше виховання та старі стереотипи про людей різних релігій. Автором проекту стала Олена Апчел, художник — Антон Ткаченко, консультант — Роза Саркісян.

Для того, щоб розуміти один одного, нам часто просто потрібно поцікавитися: «А в чому саме ти не схожий на мене?». І з'ясувати, що ця «несхожість» не так вже й відрізняється, або дуже цікава, або нічого не з'ясувати, але набути досвіду. Слід не забувати ставити собі це питання.

Через різницю національних, соціальних, політичних, гендерних систем координат людство ще довго будуть роздирати протиріччя та війни, але здатність слухати і співчувати робить нас спокійними і добрими. Не буває неповноцінних людей, зайвих рас, поганих релігій. Кожна людина заслуговує на любов та повагу до своєї особистості. Творці театрального перфомансу символічно зобразили єднання людей відмінних релігійних конфесій після читання молитов різними мовами.  Щира молитва на будь якій мові звучить прекрасно. Учасники дійства мали об’єднатися за одним столом та простягнути руки одне одному.

 Це підкреслює те, що кожна нація, незалежно від її релігії  та світосприйняття, має єдиний вектор розвитку, який полягає у любові до ближнього. Треба завжди звертати увагу не на відмінності, а на те, що нас об’єднує. Тільки так можна припинити безкінечні війни з расовим підґрунтям та забути про чвари між народами.

comments powered by HyperComments