Харків’янам обіцяють розповісти справжню історію міста

Юлія  |  П'ятниця, 3 лютого 2017, 18:36
В місті пройде «Ніч історії Харкова-2», під час якої експерти прочитають лекції, присвячені маловідомим сторінкам харківської історії
Харків’янам обіцяють розповісти справжню історію міста

Захід пройде в ніч з 25 на 26 лютого в приміщені Харківської обласної філармонії під гаслом «Місто, про чиє минуле можна говорити безкінечно». Шість лекторів,  дванадцять лекцій – і це все до самого ранку. Вперше захід «Ніч історії Харкова» відбувся минулого року. Тоді, за словами організаторів, було чимало хороших лекторів та охочих їх слухати відвідувачів. Тому вони вирішили провести його знову, вже в приміщені Харківської філармонії.

«Щоб більше людей змогли дізнатися про реальну, невигадану історію Харкова, – розповів Антон Бондарєв, автор проекту, – бо на цей раз лекції, а особливо ті, які пройдуть з  12.30 до 6 ранку, можуть відвідати близько 300 осіб. Або навіть більше. Але формат не змінився. Чотири локації, три паралельні лекції. Люди вже кажуть,  що хочуть відвідати їх. І це тішить».

Керівництво філармонії, зокрема, з ентузіазмом підтримало дану ініціативу.

«Я цьому зрадів, – зізнався Юрій Янко, директор КП «Харківська обласна філармонія», – як звичайного харків’янина,  мене дуже хвилює історія міста. Це цікаві теми та лектори. Це пов’язано з історією, з радіо, з музикою,  з архітектурою. Чимало доріг веде саме туди. І я, як керівник, також підтримав цю ідею».

Під час всієї ночі лектори будуть розповідати про цікаві епізоди та факти історії Харкова, описуватимуть біографії історичних особистостей,  які мало відомі для широкого загалу. 

«Мільйони людей тут жили, – зазначив дослідник історії Харкова Андрій Парамонов, – вже говорили про те, що до Харкова приїжджали відомими, а виходили знаменитими, приходили знаменитими, а виходили великими . Харків – це місто, через яке пройшла маса людей, покращувати свій статус та можливості. Но я би хотів говорити про людей, які не покидали місто, які, незважаючи на те, що тут, можливо, було незручно, жили в місті. І вкладали в нього частину своєї душі, розвивали його. Чому про них не сказано ні слова? Це справжні харків’яни. Вони тут будували свої будинки, брали участь в соціальних  та політичних процесах. Я хочу, щоб кожна людина була оцінена по заслугам».

Організатори підкреслили,  що вони зацікавлені в першу чергу в тому, щоб люди знали історію свого міста. Правдиву історію, розповідати про яку за совєтських часів було неможливо.

comments powered by HyperComments