Харків’янам розкажуть непересічну історію про шахтарів-художників

Юлія Гуш  |  Четвер, 27 квітня 2017, 18:34
30 квітня на сцені Харківського театру юного глядача відбудеться постановка вистави «Шахтарі-художники»
Харків’янам розкажуть непересічну історію про шахтарів-художників

Вистава основана на п’єсі британського драматурга Лі Холла і ґрунтується на реальній історії арт-групи Ashington, до якої увійшли шахтарі з Ньюкасла. Свого часу вони навчалися в професора мистецтвознавства, який допоміг їм стати художниками. Арт-група проіснувала 50 років і змогла отримати визнання в мистецькому середовищі країни.

«Він написав її близько десяти років том, будучи натхненним книгою про шахтарів, – розповіла режисерка Олена Авдєєва, – вона розповідає про реальну подію, коли спільнота шахтарів отримала підтримку. До них приїхав професор та запропонував їм навчитися малювати. І вони стали достатньо успішними, їх роботи почали продавати. Але ми всі знаємо, чим це все закінчилось в результаті. Були закриті шахти, дуже багато людей втратило роботу. Це була трагедія».

За словами режисерки, в п’єсі задіяно шестеро акторів, які будуть розповідати цю історію. Вона також додала, що автори постановки старалися відшукати паралелі між тим, що розповідалося в п’єсі, і тим, що відбувається зараз.

«Спочатку для мене цей викладач був не дуже зрозумілим, – зазначив актор Юрій Штайда, – але я хотів зрозуміти, що у нас є спільного. І я прийшов до висновку, що цього дуже багато. Як не мане. Лаян – це людина, яка є провідником, носієм культури та мистецтва, яке він несе шатерам. Він розширює межі, показує, що світ набагато ширший».

«Це для мене історія вибору, – розповіла хореограф Вікторія Захарченко, – людського вибору, який присутній в житті кожного із нас. Це ні добре, ні погано, тут немає нічого чорного чи білого. Є просто історія маленької людини, перед якою перестає певний вибір. Мені було цікаво показати цю трансформацію, те, що відбувається з людиною. З самого початку для мене це було заглиблення до шахтарського світу, світу титанів, таких нерухомих людей, які дивляться виключно в одному напрямку, а в їх житі нема вибору як такого. Є дуже жорстка традиція. Показати крізь призму спектаклю їх перехід, трансформацію, перетворення, те, що в них розкриваються ці шори і вони можуть дивитися ширше. І, окрім своєї важкої праці, займатися ще й творчістю».

За її словами, головне завдання постановки полягає в тому, щоб зафіксувати цей перехід, а не давати відповіді на ті чи інші питання. На них виповідатиме вже сам глядач. Спектакль «Шахтарі-художники» відбудеться 30 квітня о 20.00 на сцені Харківського театру юного глядача.

comments powered by HyperComments