«Дорога на Схід» дасть дорогу місцевим колективам / Фото

Юлія Гуш  |  Вівторок, 8 серпня 2017, 15:41
Під час літературно-музичного фестивалю музиканти з прифронтових територій гратимуть з Сергієм Жаданом, Юрієм Андруховичем, гуртами «Тартак», «ШANА» та «The ВЙО».
«Дорога на Схід» дасть дорогу місцевим колективам / Фото

Фестиваль Дорога на Схід» пройде в 18-19 серпня в місті Ізюм. Там, на березі Сіверського Дінця, відбудуться виступи літераторів та музичних колективів, як сучасних, так і етнічних, проходитимуть вистави, поетичні виступи та ярмарки. За словами організаторів, такі заходи, зокрема, сприяють активізації культурного життя на місцях.

«Це потрібно і тим, хто приїжджає, і тим, хто, власне, живе там і організовує все на місцях, – підкреслив Сергій Жадан, – попри те, що до Донецька кілометрів триста звідси, він завжди був островом. Я вже не говорю про Луганськ. Це було щось відрізане, автономне і мало пов’язане з материковою Україною. Тому потрібно було щось зробити. А наскільки це здатне міняти ситуацію – тут можна зробити висновок з того, що відбувається в цих містечках, які знаходяться з цього боку фронту. Скільки там з’явилося цікавих ініціатив, культурних, громадських, волонтерських... Вони з’явилися, власне, з 2014 року. Люди самі зорганізувалися та згуртувалися».

Значне місце на цьому фестивалі займуть місцеві колективи. Окрім відомих гуртів, відвідувачі заходу зможуть побачити виступи музикантів з прифронтових територій – це будуть гурти «Ізобарра Тор» (Сватове), «Смолова галерея» (Слов'янськ), «Заграйярочка» (Волноваха).

За словами Андрія Клименка, учасника гурту «Ізобарра Тор», на фестивалях, які проходять в невеличких містах, часто приїжджають відомі колективи. І разом з тим про місцеві гурти там мало хто знає: «А коли приїхала «Дорога на Схід» – то на нас звернули увагу, – розповідав він, – ми також брали участь. А для нас це важливо. Ми граємо з 2003 року. Але кажуть: «У нас в місті є такий гурт ?». Про нього ніхто не знав».

Світлана Коновалова, дослідниця слобожанського і полтавського фольклору, у свою чергу зазначила, що в країні до сих пір зберігається така тенденція – чим далі від центру, тим менш активним та насиченим є культурне життя: «Ми зараз маємо таку тенденцію, що в таких маленьких містах, селах, які ми називаємо провінцією, справді не вистачає свіжого повітря, якогось свіжого струменію справжньої якісної сучасної культури. І люди часто губляться і не знають де себе проявити». «Що стосується подальшого розвитку фестивалю, то правильно було зробити так, щоб програма відсотків на 75-80 складалася саме з місцевих виконавців, – зазначив Жадан, – ми так і хотіли. Просто цього разу нам це вдалося неповною мірою».

Детальніше про те, як дістатися майданчиків фестивалю, кого і коли слухати, де жити. 

comments powered by HyperComments