Що приховує 5-та стіна? В Харкові триває виставка театральної фотографії

Неділя, 27 серпня 2017, 15:53
На фотовиставці були представлені світлини переможців конкурсу «5-та стіна. Театри Харківщини».
Що приховує 5-та стіна? В Харкові триває виставка театральної фотографії

Близько півсотні кращих робіт від десяти переможців конкурсу можна тепер побачити в галереї «Мистецтво Слобожанщини». Організатори виставки підкреслюють, що незважаючи на досить складну специфіку театральної зйомки, всі фотографії відрізняються як естетичністю, так і високою якістю. На виставці роботи представлені в таких номінаціях, як «спектакль», «за лаштунками», «акторський портрет». Світлана Боженова, авторка ідеї виставки, розповіла, що задум провести такий захід виріс зі співробітництва з організаторами театрального фестивалю «Курбалесія». Вони свого часу запросити фотографів до себе та разом організували підсумкову виставку.

«Все народилося з бажання того, щоб фотографи пішли в театр, а театрали – в галерею, – розповіла вона, – а далі ідея розвивалася та обростала і професійно, і географічно, і сюжетно. Театральна фотографія у нас в Харкові – жанр, в принципі, некомерційний. Ті, хто нею займаються – це ентузіаст та палкі шанувальники театру. При цьому, театр завжди швидкоплинний. І як ми можемо дізнатися про спектакль? Або послухати враження, або почитати рецензію. Або подивитися фото. Фотографії дозволяють не тільки спіймати момент, а й дізнатися щось про спектакль».

Ця фотовиставка проходить невипадково. Не дарма 2017 рік на Харківщині був об’явлений роком театру. В межах цієї ініціативи був проведений конкурс театральної фотографії «5-та стіна. Театри Харківщини». Він має спряти популяризації театрального мистецтва та самого жанру театральної фотографії, а також надавати підтримку фотографам-аматорам та активізувати співробітництво між ними та театралами.

comments powered by HyperComments