У Харкові стартував фестиваль експериментального кіно

Юлія Гуш  |  Четвер, 2 листопада 2017, 12:35
Кінофестиваль «Кіно і ти» триватиме з 2 по 8 листопада. В його межах відбудуться покази як аматорських, так і професійних короткометражних фільмів.
У Харкові стартував фестиваль експериментального кіно

Фестиваль «Кіно і ти» (або «КиТи») є міжнародним, в ньому беруть участь режисери з різних країн світу. В результаті конкурсу було визначено 30 переможців в різних категоріях, а у фінал потрапило 170 різнопланових робіт.

«В цьому фестивалі будуть брати участь як аматори, так і професійні автори, – розповіла Ольга Новікова, директорка фестивалю, –ми приймаємо зовсім неочікувані роботи. У нас немає обмежень по темі, країні чи віку. Уже є багато студентських робіт, експериментальних фільмів. Молоді автори з різних країн світу надсилають свої творчі експерименти. Але проходять вони конкурсний відбір чи ні – це вже інше питання. Про популярність фестивалю свідчить те, що з кожним роком у нас все більше та більше учасників. Конкурсну програму пройшло 420 робіт. Погодьтесь, це достатньо велика кількість. Не кожен фестиваль може похизуватися цим».

Фестиваль зародився в 2014 році, в Маріуполі. Це були дуже складні часи, згадувала директорка. Зовсім недалеко розгорталися військові дії, по вулицям їздили танки. Але була домовленість з іноземними партнерами про те, що кінопокази відбудуться за будь-яких умов. Тому люди, подолавши страх, дивилися представлені стрічки вночі.

«Була домовленість з європейським міжнародним фестивалем «Слов’янська казка» про те, що ми відбираємо найкращі роботи українських авторів і показуємо їх на цьому фестивалі, – згадувала Ольга Новікова, –тому «КиТів» потрібно було провести в будь-якому форматі. Для того, щоб визначити переможців. Ми з друзями вирішили провести його в форматі нічного кінопоказу. Хоча ми не знали, що на нас чекає завтра».

Фестиваль буде проходити з 2 по 8 листопада в кінотеатрі «Бомер». Буде представлено дві програми – дитячу (покази фільмів стартують о 17.00) та дорослу (о 19.00). За словами організаторів, даний фестиваль буде цікавий і наймолодшим учасникам, адже вони зможуть побачити ігрові фільми, які неможливо знайти в інтернеті.

«В дорослій програмі кожного дня будуть показувати різні фільми, – розповів режисер Артем Баркудр, – стартуємо ми другого числа з короткометражних фільмів, третього числа у нас вже ждуть повнометражні, четвертого підуть підбірки короткого метру».

«Це ті фільми, які несуть певне емоційне та філософське навантаження, – підкреслила Ольга Новікова, – це фільми і з міжнародної, і з міжнаціональної програми. В усіх цих фільмах є глибока філософія. Що таке любов, що таке дружба, які моральні цінності зараз домінують в суспільстві. Комедій там особливо не буде. Це фільми, які западають в душу».

comments powered by HyperComments