Харків’янам розповіли «Енеїду» креативно та нестандартно

Юлія Гуш  |  Середа, 21 березня 2018, 14:33
Нещодавно в Харкові був презентований проект «Нескінченна подорож, або Енеїда», який об‘єднав у собі літературу, музику та візуальне мистецтво.
Харків’янам розповіли «Енеїду» креативно та нестандартно

Показ відбувся вчора, 20 березня. Творча група проекту «Нескінченна подорож, або Енеїда» поєднала у своїй виставі мультимедійний колаж з літератури, музики, фото, відео, живопису та анімації. Зокрема, під час заходу письменник Юрій Андрухович зачитував уривки «Енеїди», а також власні вірші і фрагменти есе, які збігаються за змістом з поемою Котляревського.

«Я розумію, що потрібно безумовно базуватися на уривках з твору «Енеїда» Котляревського, – зазначив Андрухович, – і, мабуть, варто шукати ті, які в нашій ситуації звучать найактуальніше. Щоб наші пасажі найкраще відповідали нашому моменту. Також, перебравши свої тексти, я вибрав декілька своїх віршів. Які я свого часу писав, базуючись не скільки на образах «Енеїди», а скільки на культурному материку, де вона розташована».  

Зокрема, «Енеїда» схожа на інший проект, в якому письменник брав безпосередню участь – виставу «Альберт, або найвища форма страти». Він також був мультимедійним твором, в основі якого спочатку стояв текст. А вже потім до нього додалися і музика, і відповідна візуалізація. Згодом даний проект буде презентований в Старобільську, Сєвєродонецьку, Бахматі. Всюди вхід буде вільним.

«Так відбувається тому, що ми в цьому проекті працюємо, власне, з вишами та центрами молоді, – розповіла Мирослава Ганюшкіна, директорка агенції «АртПоле», – вони якраз зацікавлені в освітньому напрямку цього проекту. Хоча мистецькі цінності лишаються при ньому. Завтра ми будемо в Страробільську у виші для переселенців – це Луганський університет імені Шевченка. Це робиться з вільним входом для всіх охочих».

Даний проект втілює «Енеїду» зовсім нетиповим для класичних українських товарів способом, а його автори проявляють вигадливість та креативність: «Мені не вистачало неформального підходу саме до цієї поеми, – зазначив Андрухович, – тобто, з української класики вона, на мій погляд, більш розкута, якась розперезана. І про неї не хочеться якось нудно розповідати. Треба це якось робити ефектно, красиво».

comments powered by HyperComments