Через долар подорожчають продукти харчування. При старих цінниках залишиться тільки горілка

Ольга Вороніна  |  Вівторок, 8 вересня 2009, 14:07
Через стрімке зростання долара очікується стрибок цін на товари першої необхідності. В першу чергу, подорожчають продукти.
Затягуємо тугіше пояс: продукти дорожчають.

За минулий місяць долар подорожчав майже на гривню. Скоро ціни почнуть на це реагувати.

Експерти вважають, що в найближчі дні чекати різкого зростання цін не варто. Продавці не встигають так швидко міняти цінники, як обмінники – таблички з курсом валют. Тим більше, що фахівці стверджують: скажене зростання долара – явище ситуативне, і реальних передумов для того, щоб гривна так швидко подешевшала, немає.

«У зростанні цін спостерігатиметься невелика затримка, поки є запас продукції, купленої за старим курсом. Вона складатиме від тижня до двох місяців по різних товарних групах», – заспокоює покупців директор з маркетингу торгової мережі «Сільпо» Дмитро Циганков.

Проте, як тільки ці запаси закінчаться, подорожчання не минути, адже Україна – країна, яка від імпортних продуктів залежить безпосередньо. До нас на ринки і в магазини з-за кордону поставляють фрукти і овочі, морепродукти і м'ясо. Всі вони відносяться до продуктів, що швидко псуються, їх завозять меншими партіями. Це означає, що девальвація гривні по їх ціні вдарить в першу чергу. Наприклад, наша країна не може похвалитися власними якісними морепродуктами, тому вартість кілограма мороженої риби підніметься в середньому на 5 гривень.

На вітчизняні продукти харчування як дешевші теж розраховувати не доводиться, адже близько 90% українського харчопрому в тому або іншому ступені залежить від імпортних компонентів.

Звичайно, споживачі відчують зростання цін не одразу. Наприклад, для того, щоб подорожчання ковбас і сосисок (у виробництві яких комбінати використовують імпортне м'ясо) торкнулося споживачів, повинно пройти близько місяця. А тут ще закінчується літній сезон, і як завжди з холодами ціни на молочну продукцію теж підуть вгору.

Істотного зростання цін найближчим часом не варто побоюватися тільки на імпортний алкоголь. Він зберігається на складах місяцями і термін придатності має пристойний. Це стосується як іноземного пива, так і міцніших напоїв.

Також зростання долара принесе чимало засмучень тим, хто любить балувати себе новими нарядами. Але істотний стрибок долара не торкнеться осінніх колекцій, які компанії викупили ще при стабільному курсі. Крім того, постачальники імпортного одягу вже встигли підстрахуватися і перекрити можливі збитки від перепадів курсу.

«Компанії враховують, що такий товар продаватиметься близько трьох місяців, і вони повинні відбити не тільки ціну, але і майбутню закупівлю цього товару в тих же об'ємах, - пояснює ситуацію Марія Колесник. – Наприклад, ви купили одяг в серпні, реалізовуєте його до жовтня, а в середині осені повинні будете придбати вже зимову колекцію. Це не означає, що замість 20 платтів ви купите 5. Коректування залежно від попиту, звичайно, будуть, але кількість повинна бути приблизне такою ж».

Проте сильно накручувати ціни навряд чи хтось стане, тому що українці під час кризи вельми охолонули до модних нарядів.

«Зараз багато хто почав економити і вважають за краще доношувати старий одяг і взуття, – пояснює ситуацію економіст Центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. – При скороченому попиті, безробітті, що збільшується, і зменшенні платоспроможності населення різко впав об'єм одягу і взуття, що ввозився з-за кордону».

Нагадаємо, через світовий дефіцит очикується серйозне подорожчання цукру. Також в серпні різко подорожчали деякі продукти харчування, зокрема яйця.
 

comments powered by HyperComments