Криза прийшла до Ярославського вчасно

Микола Кузнецов  |  Понеділок, 15 грудня 2008, 16:39
У 2006 році, після продажу французам контрольного пакету Укрсиббанку, Олександр Ярославський розділив активи з Ернестом Галієвим і встиг зайти в найбільш кризовий на сьогодні бізнес – нерухомість.
Криза прийшла до Ярославського вчасно

Свою флагманську компанію він назвав красномовно – Development Construction Holding, пише «Економічна правда».

За станом на середину 2008 року в холдингу було дев'ять проектів будівництва загальною площею більше мільйону квадратних метрів у Києві, Харкові та Одесі. Інвестиції в них мали скласти мільярд доларів. В основному це елітне житло і елітні офісні центри. Території під забудову вибиралися відповідні: однією з фірмових операцій бізнесмена став викуп старих заводів і фабрик у центрі Києва, щоб на їх території будувати нові об'єкти.

Під майбутнє будівництво DCH системно входила в бізнес по випуску будматеріалів. Наприкінці 2007 року Ярославський об'єднав зусилля з російським «Базовим елементом» Олега Дерипаски.

Партнери вирішили створювати в Україні багатопрофільний будівельний холдинг Strabag Ukraine, під крилом якого планувалося побудувати цементні заводи і здобувати гравій, пісок і щебінь. Компаньйони прогнозували, що до кінця десятиліття оборот холдингу досягне мільярда євро в рік. Окрім об'єктів DCH, будматеріали йшли б на будівництво шляхів в Одеській і Харківській областях.

Якби ці проекти стартували, скажімо, у 2007 році, Ярославський сьогодні зіткнувся б із величезними проблемами. Проте криза почалася дуже вчасно і застала бізнес DCH на початкових стадіях. Фактично, масштабне будівництво так і не було розпочате. Це дає підстави допустити, що у бізнесмена є величезний запас грошей. Вже в розпал кризи, 3 листопада керівник проектів у сфері нерухомості групи DCH Надія Лісенко зробила заяву: холдинг не планує припиняти реалізацію своїх планів.

Безумовно, бізнес Ярославського – це не тільки девелопмент. Серед інших активів він має міноритарні пакети акцій Укрсиббанку і Харківського тракторного заводу. Також весною 2007 року він викупив у Галієва пакет акцій і отримав повний контроль над черкаським «Азотом» – одним з найбільших в країні виробників добрив. Напевно, більшість або всі ці компанії відчувають проблеми у зв'язку з кризою.

Виробництво тракторів в Україні падає, черкаському «Азоту» доведеться конкурувати з росіянами, у яких є дешевша сировина і менше проблем зі збутом.

У самій групі DCH «Економічній правді» розповіли, що найбільший негативний вплив криза зробила на інтегрований в світову економіку хімічний сектор. Ціни на мінеральні добрива формуються на міжнародному ринку, і тому першими відчули зниження глобального попиту.

Але DCH заявляє про намір розширюватися.

«У 2009 році скорочення попиту продовжиться, і ВВП України чекає спад не менше, ніж на 2%. У зв'язку з цим, група, по-перше, зосередить ще більшу увагу на вдосконаленні бізнесів, що приносять позитивний грошовий потік. По-друге, DCH продовжить свою експансію, купуючи недооцінені і перспективні активи», – наголосив директор по дослідженню і аналізу DCH IM (Група DCH) Андрій Фоменко.

Експерт визнав, що тією чи іншою мірою вплив кризи відчула кожна з груп активів DCH. Але в цілому, завдяки взаємній компенсації ефектів, загальна ситуація залишилася стабільною. Основним видимим негативним ефектом, за оцінкою Фоменко, стала необхідність перегляду пріоритетів в реалізації інвестиційних програм.

Нагадаємо, ще в лютому цього року група розробила «Програму заходів DCH» з підготовки Харкова до Євро-2012. Серед іншого, передбачалося будівництво торгово-розважального центру, реконструкція стадіону «Металіст» у Харкові та аеропорту міста. Вже у липні цього року Ярославський оголосив, що збирається інвестувати 607 мільйонів доларів у проекти підготовки Харкова до проведення матчів ЧЄ. Він також висловив бажання реконструювати Сімферопольський аеропорт.

comments powered by HyperComments