Банки не мають права штрафувати боржників

Ганна Глєбова  |  Вівторок, 10 лютого 2009, 17:38
Постанова Національного Банку України №49 від 5 лютого загликає комерційні банки реструктурувати кредити юридичним і фізичним особам, а також зменшити щомісячні виплати по кредитах і відмовитися від застосування штрафних санкцій до боржників.
Банки не мають права штрафувати боржників.

За словами начальника управління НБУ в Харківській області Володимира Качука, ця постанова вже набутила чинності, але комерційні банки не поспішають її виконувати.

«Банки зараз зайняті вивченням і аналізом цієї постанови. З свого боку Нацбанк зобов'язується відслідковувати, як банки будуть виконувати цю постанову», – вважає головний банкір області.

Серед методів впливу на порушників – попереджувальні листи, адміністративні штрафи, вилучення ліцензій або заборона на ведення певної діяльності. Але, за словами Володимира Качука, поки ще жоден банк не був покараний. Хоча в числі потенційних кандидатів – Укрпромбанк, банк «Надра» і «Причорномор'я». На них у Нацбанк надходить найбільша кількість скарг від населення.

Володимир Качук повідомив, що на сьогоднішній день у цих банках введена тимчасова адміністрація. А це означає, що будь-які дії керівництво цих фінансових установ повинне буде узгоджувати з представником Нацбанку, що їх курирує.

А от члени тимчасової адміністрації з ПІБа на сьогоднішній день виведені.

Володимир Качук: «Ситуацію в цьому банку вдалося стабілізувати. Тепер він буде працювати в належному режимі».

На думку начальника керування НБУ в Харківській області, саме хитке положення ПІБу кілька місяців назад і стало причиною кризи в банківській системі України.
 

comments powered by HyperComments