Чи розпущено Харківську організацію Народного Руху України?

Жанна Титаренко  |  Субота, 8 січня 2011, 16:53
Вже кілька років левова частка зусиль харківських рухівців спрямована на внутрішні конфлікти. ХОО Народного Руху також не вперше дистанціюється від політики вищого керівництва партії.
Чи розпущено Харківську організацію Народного Руху України?

За інформацією деяких активістів Народного Руху, Центральний Провід НРУ начебто розпустив Харківську обласну організацію. Водночас голова міської організації Олександр Денисенко цілком упевнений у тому, що він знову очолить обласну організацію і все повернеться в звичайний режим. Але голова Фрунзенської районної організації НРУ Харкова Олександр Гай вважає, що Центральний Провід розпускав обласну організацію зовсім не для того, щоб її очолили ті ж самі люди.

За словами О.Гая, значна частина членів парті не згодна з рішеннями голови обласної партійної організації НРУ О. Денисова і проти того, щоб організацією керувала одна людина. За всіма правилами, партійні рішення мають ухвалюватись колективно, за участі обласного проводу і повноваження голови мають бути значно меншими.

Конфліктна ситуація у ХОО Народного Руху  виникла ще задовго до недавніх місцевих виборів. Напередодні кампанії ВО «Батьківщина», начебто, запропонувала членам Руху місця під № 6 та № 13 у своєму списку. Але керівництво рухівців у Харкові відмовилось від такої пропозиції, і Народний Рух пішов на вибори самостійно. У більшості мажоритарних виборчих округів рухівці висунули кандидатів у депутати міської ради, тим самим створивши певну конкуренцію для представників ВО «Батьківщина».

Водночас, агітація не велась належним чином і можливостей таких у Харківського осередку НРУ не було. Жоден кандидат від Руху не потрапив до владних структур, але частину голосів у ВО «Батьківщина» було відібрано. У Харкові це допомогло здобути абсолютну владу представникам Партії регіонів. 

Ще одне непорозуміння виникло через партійну газету. Величезні купи друкованої преси лежать в офісі Народного Руху, бо їх не роздають людям. І тут виникає питання: чому так нераціонально витрачаються кошти організації? Якщо видається газета, то чому тоді її не розповсюджують?.. Якщо ж немає читача, тоді доцільніше було б зменшити наклад.

Врешті-решт, члени Харківського осередку Народного Руху України мають самі зібратися, вибрати свого лідера і якнайшвидше відновити повноцінну діяльність місцевої партійної організації.

На офіційному сайті партії відсутня будь-яка інформація про припинення діяльності ХОО НРУ. Статут Руху дійсно дозволяє Центральному Проводу втручатись у діяльність місцевих осередків у випадках грубих порушень Програми‚ Статуту чи ухвал центральних керівних органів Руху та дій‚ які перешкодили здійсненню виборчої політики Руху або завдали суттєвої шкоди авторитетові Руху. Всі повноваження  Центрального Проводу Руху в таких випадках полягають у праві своєю ухвалою скликати позачергову звітно-виборну конференцію обласної (крайової) організації (стаття 83 Статуту НРУ). Незрозуміло, чому Провід не поквапився втрутитись ще у вересні-жовтні, коли харківські рухівці всупереч (?) рішенню київського керівництва таки висували власних кандидатів до місцевих рад  та на посаду Харківського міського голови.

Єдиний орган, що дійсно має право припинити діяльність (ліквідувати, розпустити) або реорганізувати обласну організацію партії - це Всеукраїнські Збори (З'їзд) Руху. При цьому саморозпуск чи реорганізація структурних ланок Руху за їх власним рішенням не допускається (стаття 113 Статуту НРУ).
 

comments powered by HyperComments