Про нові «правила» вступу до ВНЗ: дефіцит абітурієнтів змушує звертатися до української мови

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 28 січня 2011, 20:59
Через різке зменшення випускників шкіл, вступити до ВНЗ буде значно легше. Деякі університети вже обіцяють знизити платню за навчання і проводити набір за спрощеною схемою.
Про нові «правила» вступу до ВНЗ: дефіцит абітурієнтів змушує звертатися до української мови

Про це та інше, сьогодні на прес-конференції розповів ректор Харківського національного економічного університету Володимир Пономаренко.

За словами пана Володимира, у Харківській області цього року буде лише 13 тисяч випускників. У зв’язку з цим, ХНЕУ знизить платню за навчання і гуртожиток. Аналогічних рішень Володимир Пономаренко очікує й від інших ВНЗ.

Як не дивно, але Володимир Пономаренко почав рекламувати свій університет, починаючи з розповідей про гарні гуртожитки, товщину нових труб і про можливості стати студентом, навіть, у тому випадку, коли середній бал атестату чи результатів зовнішнього тестування є нижче дозволеного.

Пан Володимир заявив, що готовий ввести додаткові вступні тести Массаріка, аби виявляти здібності до навчання і відтворення нових знань. 
Так, з одного боку в цьому є доля правди. Сільські діти зазвичай не можуть змагатися з випускниками ліцеїв при розв’язуванні задач, наприклад, з математики. Але писати диктанти можна навчитись і в селі.

З іншого боку, якщо дитина добре опанувала шкільну програму, то в більшості випадків такі діти і мають здібності до навчання та відтворення. Крім того, наполеглива праця над собою теж повинна належно оцінюватись.

Введення додаткових тестів є добрим підґрунтям для корупції, тому на даний момент усі ВНЗ ще не отримали такого права.

Крім того, ректор ХНЕУ повідомив доволі несподівані цифри: майже 70 % студентів вже хочуть навчатися українською мовою. Ще кілька років тому, як заявив В.Пономаренко, цей показник був втроє-вчетверо нижчим. За його словами, сьогодні чимало університетів схиляються до навчання українською мовою, до того ж викладачі до цього абсолютно готові. "У нас масово почали студенти прохати навчання українською мовою. По-перше, школа, по-друге, зацікавленість у держслужбі. До того ж підручники видаються українською мовою". - відзначив ректор.

Останні твердження сприймаються з велики сумнівом. Абсолютно очевидна інша ситуація - держава в особі великих і малих чиновників неприховано ігнорує державну мову. Попри показову позицію президента Януковича, його підлеглі або елементарно не володіють українською, або не бажають її використовувати навіть на офіціозних заходах. Прикладів тому хоч греблю гати - голова обласної адміністрації М.Добкін, віце-прем'єр Б.Колесніков, міністр внутрішніх справ А.Могильов ...





 

comments powered by HyperComments