В Україні відбувається нова підміна понять, а зокрема, щодо виготовлення та вживання медовухи

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 14 лютого 2011, 17:32
Якщо зазирнути в історію, то медовуха у свій час була витіснена горілкою. І спершу може здатися, що сучасне виробництво цього напою є відродженням українських традицій. Але насправді, рецепти приготування медовухи значно змінилися і отриманий продукт фактично нічим не відрізняються від звичайних спиртних напоїв.
В Україні відбувається нова підміна понять, а зокрема, щодо виготовлення та вживання медовухи

У давнину, медовуху готували з кращих сортів меду і цей напій не містив алкоголю. Оскільки мед коштував дорого і споживати його могли далеко не всі, медовуха була солодким елітним напоєм.

Термін «медовий місяць» теж пов’язаний із медовухою та медом. Молодятам на весілля дарували 3-5 кілограмів цього якісного бджолиного продукту, який протягом одного місяця вони мали спожити і після цього всі очікували зачаття здорової дитини.

За самою структурою складових частинок мед не зброджується, оскільки в ньому містяться білкові частинки. Якщо туди все ж таки чогось додати, то при збродженні білкові частинки нікуди не зникають і такий спиртний напій має специфічний запах і смак.

Нині мед варять, білкові спіралі розкручуються і втрачають свої властивості. Потім його зброджують і спеціальні бактерії дріжджів переробляють таке сусло на спиртний напій. Є також методи холодного зародження меду.

Сучасна медовуха містить від 8 до 16% спирту і від 8 до 10% цукру. Такий продукт рекламують не як алкогольний напій, а як національний, що начебто відповідає справжнім українським традиціям. Це велика брехня! Уявіть собі, що хлопець і дівчина перед зачаттям дитини будуть цілий місяць щоденно споживати спиртні напої. Яку хвору дитину народить ця дівчина, здогадатись нескладно. А в давнину робили саме так, бо медовуха не містила алкоголю, а навпаки, так як і мед, була цілющим напоєм, який і пили задля того, щоб зачати і народити здорове немовля.

Саме така масштабна реклама нової медовухи відбулася сьогодні в Харкові. Виробники такого пійла запросили журналістів, розказали про дорожнечу виробництва цього напою, про смак, кольори, запахи... І навіть про вміст вітамінів (але при термічній обробці мед втрачає цілющі властивості і вітаміни при виварюванні теж руйнуються).

Майже всі журналісти з радістю погодилися провести дегустацію медовухи і визначити у якого виробника цей напій є найкращим. Майже нічим не закусуючи і не запиваючи майстри пера спробували 12 зразків. Їх очі стали червоними і вразливими, а думки поплутаними.

Так, після цього журналісти напишуть про корисність сучасної медовухи, про те, що вживання алкоголю було притаманним українськогму народу і нині алкогольні напої теж є корисними. Але варто нагадати про те, що 60% ціни горілки становить оплата реклами. Тобто за певну оплату журналісти погоджуються пропагувати вживання алкоголю.

Аби привчити до цього пійла тих, що ще не пиячить, або хоче більше подбати про своє здоров’я, у Харкові 19 лютого для всіх охочих буде влаштована безкоштовна дегустація нової алкогольної медовухи.

comments powered by HyperComments