Правда на фотографіях: інформаційний проект Юрія Ворошилова «Чорнобиль. Я там був»

Жанна Титаренко  |  Середа, 20 квітня 2011, 14:46
Юрій Ворошилов брав участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. У його архіві збереглося чимало фотографій з місця подій. Зібрані матеріали неодноразово виставляли для показу. Дізнавшись про зацікавленість чорнобильською тематикою Юрія Ворошилова, до його колекції почали надсилати фотографії з різних куточків Харківщини та України.
Правда на фотографіях: інформаційний проект Юрія Ворошилова «Чорнобиль. Я там був»

Наразі Юрій Ворошилов за допомогою інших ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи зібрав більше двох тисяч фотографій. 

 Метою такої виставки є донесення інформації про події, що відбувались у Чорнобильській зоні.

«Чорнобильці мають слабке здоров’я. В Харківській області щороку помирає більше 300 ліквідаторів. Допоки ми живі, ми повинні сказати свою правду, бо ми помремо і її перепишуть за нас», - додав Юрій Ворошилов.

 Збір матеріалів про Чорнобиль триває. Виставка «Чорнобиль. Я там був» буде експонуватись в різних куточках області. Кожен охочий може долучити до архіву свої спогади. На базі зібраних матеріалів чорнобильці прагнуть у Харкові створити музей. Незважаючи на те, що зараз немає приміщення, робота над реалізацією цього плану проводиться.

 Під час обговорення, ліквідатор Павло Покрасьон зазначив, що люди, які рятували Україну і світ від радіаційного забруднення, сьогодні мають щонайменше 15 захворювань. Вони не можуть жити повноцінним життям, але найстрашнішим є те, що про них ніхто не піклується. 

 Влада ухвалила закон про суттєве зменшення додаткових виплат чорнобильцям, і суспільство вцілому теж не є взірцем пошани. Адже неважко почути, як із приватних автобусів, коли мова йде про безкоштовний проїзд, лунають докори і образи на адресу цих людей.

Павло Покрасьон також повідомив, що минулого року в Харківській області померло більше 300 ліквідаторів, і лише 4 з них дожили до 60 років. Більшість не доживає, навіть, до 50 років. Крім того, в Харківській області на спеціальному обліку зареєстровано 4,5 тис. дітей чорнобильців. 90 з них мають онкологічні захворювання і потребують медичної допомоги. Більшість дітей чорнобильців мають суттєві вади зі здоров’ям. 

Тому Чорнобильська трагедія не відійшла в минуле. І допомоги потребують не лише ліквідатори, й ті люди, які мешкали в зоні Чорнобиля і потім були вивезені, а й ті що будуть народжуватись. Наразі надходить не зовсім оптимістична інформація про те, що відбувається під саркофагом ЧАЕС. На вирішення цієї проблеми вже витрачено не один мільярд доларів, але цього виявилось замало. Науковці стверджують, що лише через 800 років у зоні Чорнобиля буде відновлено природній радіаційний фон.

Відкриття виставки фотографій і плакатів «Чорнобиль - я там був» відбудеться 26 квітня о 12 годині в приміщенні Обласної Художньої Галереї (4-й під’їзд Держпрому).

comments powered by HyperComments