Цього року конкурс у вищих навчальних закладах Харкова - менше однієї людини на місце Абітурієнти і вузи поміняються ролями

Субота, 4 червня 2011, 16:42
У Харкові на 36 тисяч місць у вузах претендують всього 13 тисяч абітурієнтів-харків'ян. Цього року під час вступної кампанії в Харкові абітурієнти і вузи поміняються ролями - замість відбору тих, що вступають, фактично відбудеться конкурс навчальних закладів.
Цього року конкурс у вищих навчальних закладах Харкова - менше однієї людини на місце  Абітурієнти і вузи поміняються ролями

 

За словами начальника Головного управління освіти і науки Харківської обласної держадміністрації Романа Шаповала, цього року 15 харківських вузів третього і четвертого рівня акредитації, які підконтрольні Міністерству освіти України, приймуть на перший курс 30 тисяч 796 студентів. З них держзамовлення складе 8 тисяч 380 місць - це майже на дві тисячі менше, ніж торік. Для 16 вузів першого і другого рівня акредитації передбачено 5 тисяч 110 місць, з яких держзамовлення складе 2 тисячі 719 місць. Отже, цього року харківські вузи пропонують абітурієнтам майже 36 тисяч місць, з яких більше 11 тисяч будуть безкоштовними. Правда, конкурс на ці місця становить менше людини на місце.

 «Учні випустилися лише в 87 школах з 180. Торік випускників було близько 9,5 тисяч, а в цьому - лише 2743 чоловік», - говорить директор Департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко. Чиновники сподівалися, що створити конкурс допоможуть випускники минулих років.  Але вони особливого завзяття до знань зараз не проявили.

Звичайно, в боротьбу за  місця в харківських вузах включаться і жителі інших областей України. Але враховуючи брак випускників в загальнонаціональному масштабі, навряд чи кількість тих, що вступають виросте хоч б до 36 тисяч. А це означає, що конкурс складе менше, ніж один претендент на місце. Звичайно, деяким вузам ситуація, що склалася, не принесе особливих проблем. У юракадемії, університеті імені Каразіна, медуніверситеті і фармакадемії завжди великий конкурс, навіть на контракт. У менш популярних вузах серйозно заклопотані проблемою недоборів.

comments powered by HyperComments