У Харкові монумент Незалежності буде споруджений на місці «Героїв революції»

Неділя, 12 червня 2011, 19:11
У Харкові на місці пам'ятника на честь проголошення радянської влади в Україні встановлять пам'ятник Незалежності. На площі Конституції у Харкові сьогодні стоїть паркан навколо радянського пам'ятника. Його планують демонтувати за рішенням міської ради. У двох кроках від огорожі представники обкому КПУ вже не перший день збирають підписи проти знесення пам'ятника.
У Харкові монумент Незалежності буде споруджений на місці «Героїв революції»

Їхню ідею підтримали і невідомі хулігани. Вночі хтось обмалював паркан навколо пам'ятника протестними написами: «Ні фашизму! Ні вандалізму! Не дамо знищити пам'ятник!»,«Руйнування пам'ятника»,«Ганьба!» і т.п.

Демонтаж пам'ятника - частина плану по реконструкції площі Конституції. Скільки буде коштувати міському бюджету «капітальний ремонт», в мерії сказати поки не можуть. «Почнеться обладнання фундаментів для перенесення танків і гармат, зняття покриття по самій площі, ремонт виходів з метро, фасадів будівель. Всі роботи будуть йти паралельно. Зараз там встановлено огорожу, щоб почати підготовку демонтажу пам'ятника і для робіт на площі в цілому», - сказав перший заступник міського голови Олександр Кривцов.

16-метрові статуї героїв революції встановили в 1975 році. Кілька років тому влада міста запропонували перенести скульптури в інший район. Сьогодні Олександр Кривцов повідомив, що місце для них ще не готове, тому гранітні брили відправлять на склад. Згідно з експертизою, датованою 2007-м роком, гранітні скульптури вагою в 600 тонн перенести можливо.

Реконструкцію площі Конституції обговорили на громадських слуханнях і містобудівній раді. На місці пам'ятника в міській раді вирішили встановити статую на честь проголошення Незалежності України. Те, що стоїть на площі Рози Люксембург, вирішено взагалі знести.

Яким буде новий пам'ятник, до того ж установлений на фундаменті попереднього, поки невідомо. Конкурс серед скульпторів триватиме ще близько місяця.

comments powered by HyperComments