Аби поговорити. Що таке «ГроМайдан»?

Ніна Жаровська  |  Субота, 25 січня 2014, 01:16
Тактика створення «клонів» добре відома за парламентськими та президентськими виборами в Україні. Також на «противагу» до Євромайдану столиці та інших міст країни з'явився «антимайдан». «ГроМайдан» або «Громадська платформа Майдан» з Євромайданом та Всеукраїнським об'єднанням «Майдан» схожі лише назвою. Як стверджують харківські активісти «громадської платформи», зв'язок з Євромайданом та ВО «Майдан» вони не підтримують.
Аби поговорити. Що таке «ГроМайдан»?

«Громадську платформу Майдан» у Харкові презентували журналістка-фрілансер Ольга Вдовенко (раніше вона працювала в інформаційному агентстві «Оплот-інфо» та на телеканалі «Україна») та місцевий журналіст Дмитро Овсянкін. Останній, до речі, про свою участь у презентації  дізнався за годину до її початку, як зізнався він сам. «Мені подзвонили і попросили представити», - сухо пояснив чоловік.
Як стверджують Овсянкін та Вдовенко, «Громадська платформа Майдан» утворилась як «майданчик для спілкування на сторінці  Facebook», і обоє спікерів вже місяць беруть участь в обговореннях у соцмережі. Які питання обговорює власне Овсянкін та до яких висновків прийшов він та інші співрозмовники, він не зміг розказати. Мовляв, «не готувався».

Попри гарячі обстановку в Києві, вбивства та численні поранення українців, попри викрадення людей і прийняття «ручних законів» 16 січня, від імені організації спікери загальними фразами стверджують: «Ми поки не бачимо необхідності в жорстких силових рішеннях. Поки є можливість домовитись». Організація, як заявлено на її офіційному сайті, не планує співпрацювати з опозиціонерами, а шукати «лідера з народу». Дмитро Овсянкін же каже, що співробітництво з політиками – є: «На скільки я знаю, ведуться переговори з людьми, в тому числі і з депутатами Верховної Ради, які з одної сторони розділяють наше бачення», - заявив він. І в той же час Овсянкін наголосив, що президент наче не чує голосу тих, хто приходить до нього з переговорами.

Без вказівки будь-яких строків, спікери пропонували «обговорювати ситуації, шукати рішень». Спілкуватись, словом. «Ми хотіли б пропонувати. Шляхи і методи. Конкретних рішень поки нема. Ми ж тільки утворились», - стверджує Дмитро Овсянкін. «Тільки» - це власне аж  21 грудня, вказана дата створення сторінки на Facebook.

Хто координує сторінку в соцмережі та хто ж таки «подзвонив Овсянкіну», сам він так і не зізнався. Питання, хто фінансує організацію, хто платив за створення її сайту, Ольга Вдовенко зустріла посмішкою – ми самі, стверджує вона. При цьому, за її словами, немає ніякого організованого збору коштів серед «учасників платформи». Відкритим питанням лишилось, хто оплатив залу для прес-конференції та організацію, яка скликала на «презентацію» журналістів.


 

comments powered by HyperComments