Харківський Євромайдан вшанував пам'ять героїв Крут

Юлія Гуш  |  Четвер, 30 січня 2014, 01:00
Герої Крут серед української спільноти вже давно стали одним з символів істинної самопожертви та відданої любові до власного народу. 29 січня харківський Євромайдан разом зі Спілкою української молоді (СУМ) провів урочисте вшанування пам'яті героїв Крут.
Харківський Євромайдан вшанував пам'ять героїв Крут

На Аскольдовій могилі
Поховали їх —
Тридцять мучнів українців,
Славних, молодих…

(с) Павло Тичина

Незважаючи на лютий мороз, до пам’ятника Шевченку прийшло більше сотні чоловік. Там була влаштована яскрава свічкова ілюмінація. Присутні стояли зі свічками. Зі сцени лунали промови як на історичну, так і на суспільну тематику.

«Потрібно також пам’ятати, що подія під Крутами тоді викликала шок не тільки в українській спільноті, а й взагалі у всьому світі, – розповів Кость Черемський, голова ХКО СУМ, – адже тоді, так само як в нас, люди проголошували українську революцію. Вони були в ейфорії,  їх переповнювали райдужні переживання. Але після Крут всі зрозуміли, що революцію потрібно не лише проголошувати, а й захищати».

Героїв Курт згадали і молитвою, о. Віктор Маринчак провів поминальну панахиду за загиблими.

«Ми сьогодні можемо згадати багатьох героїв, які поклали душі, тіло, життя за свій народ і його волю, – розповів о. Віктор, – за те, щоб він піднявся з колін, за те, щоб не було у нас рабства всередині нас… Чого ми стоїмо? Щоб не сиділи невинні. Чому ми вийшли на ненасильницький спротив? Щоб не було насильства. Чому ми не повертаємось додому, а мерзнемо тут? Тому що ми хочемо вичавити з себе раба».

Захід минув спокійно, без жодних провокацій. Судячи з усього старі-добрі харківські «тітушки» залишились вдома. Мабуть, злякалися морозу. Або ж грошей їм на цей раз не заплатили.

Фото автора

comments powered by HyperComments