Збірку есе про Євромайдан презентували в Харкові

Світлана Шкурай  |  Субота, 12 квітня 2014, 15:03
На полицях харківської книгарні «Є» з’явилась збірка «Євромайдан. Хроніка відчуттів» - колекція есе, написаних у період з листопада 2013-го року по лютий 2014-го. 10 квітня її презентував письменник Василь Карп’юк, якому належить ідея створення книги.
Збірку есе про Євромайдан презентували в Харкові

Письменники Тарас Прохасько, Іван Ципердюк, Юрій Андрухович, Сергій Жадан та Юрій Винничук,  як і багато інших літераторів, політиків та громадських діячів, оприлюднювали свої думки щодо подій на Євромайдані у різних інтернет-виданнях.  Есе цих авторів можна почитати на сайтах «Галицький кореспондент» і «ТСН» .

 «Мені здалося, що буде цікаво, щоб ці тексти збереглися. Не треба буде заходити в Інтернет і шукати публікації кількамісячної давності, можна мати її під руками  і читати», - говорить Василь.

На його думку, це потрібно для того, аби людина  згадала, про що тоді думала, що відчувала, адже зараз минулі події ми бачимо вже по-іншому. «Це не є публіцистика, це не є репортажі з місця події, а спроба осмислення. Можемо простежити настрої авторів, як вони спочатку були дуже спокійними, налаштованими на мирний спротив, як вони згодом дещо змінюються, радикалізуються, говорять про якісь дії і якось мірою це відображає загалом настрої українського  суспільства. Як пише Юрій Андрухович у одному з текстів, «щовечора повідомляють про можливу зачистку.» І є розуміння, що треба, щоб якомога більше людей були в той момент на Майдані, але є й відчуття, що хочеться, аби ті найближчі не були десь там спереду. Намагаєшся їх звідти забрати.» - додає упорядник.

Тексти розташовані в хронологічному порядку, під кожним є дата публікації. Останнім розділом книжки є хронологія основних подій Майдану, щоб читач міг подивитися, на фоні яких подій писалися матеріали.  Закінчується книга записом про події 22 лютого. Останнє речення -  «Ціна перемоги – щонайменше 101 вбитий активіст». Зірочкою позначено, що вказані дані актуальні на момент закінчення роботи над книгою.

Обкладинку збірки розробив  івано-франківський фріланс-дизайнер Микола Шкварок. Місяць тому він презентував підбірку плакатів проекту «365° радості». Щодня з 1 березня 2013 до 28 лютого 2014 він робив і публікував в соціальних мережах плакат на тему події, яка відбулася цього дня.
«Події для плакатів обирав, читаючи Вікіпедію. Переглядаючи весь список подій і записуючи собі ті, які подобаються. Це зазвичай наукові відкриття, народження чи смерть відомих людей, події, які змінили хід історії, а також нетипові, чудернацькі чи маловідомі факти.» - зазначив автор у запрошенні на виставку плакатів на сайті «FrankivskOnline».

comments powered by HyperComments