Лідія Стародубцева презентувала свій новий фільм «Время истекло»

Юлія Гуш  |  Четвер, 4 вересня 2014, 19:26
3 вересня в арт-клубі «PINTAGON» відбулася прем’єра фільму Лідії Стародубцевої «Время истекло». Цей фільм розповідає про радіожурналіста Ігоря Померанцева, автора програми «Поверх барьеров».
Лідія Стародубцева презентувала свій новий фільм «Время истекло»

Це фільм-роздум про силу людського голосу, пам'ять та забуття. Головний герой фільму, Ігор Померанцев, відроджує людей по їх голосам, записаних на плівку. Для нього той, хто зміг побувати в прямому ефірі є безсмертним. У фільмі багато поезії. Тут читання віршів іде паралельно з їх сурдоперекладом. Таким чином люди з вадами слуху також мають також змогу їх «почути».

«Особисто для мене цей фільм про різні модуси неможливості, – розповіла Лідія Стародубцева, – про неможливість воскресити тих, хто помер, адже зробити це за допомогою голосу чи тексту неможливо. Про неможливість висловити те, що неможливо висловити. Про неможливість розуміння того,що герой фільму самотній. Людина веде мовлення все своє життя, але вона не бачить слухача. В одному з епізодів фільму вони зустрічаються – людина, яка говорить і людина, яка слухає. Але вони не пізнають один-одного».

Лідія Стародубцева розповіла, що цей фільм також розповідає про неможливість викласти розуміння світу раціональними моделями. Хоча сам фільм починається цілком «раціонально», зобразивши людину, яка просто працює в своєму офісі. Проте в нього є така ірраціональна ідея – воскресити голоси, які звучали протягом його життя, в прямому ефірі і тим самим подарувати їм безсмертя. «Ця безкінечна неможливість і є головним стрижнем цього фільму. Як мені здається, він скоріш задає питання, а не відповідає на них».

 

 

comments powered by HyperComments