Нове обличчя міліції та досвід Північної Ірландії (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 19 лютого 2015, 00:13
17 лютого в незалежному культурному центрі «Indie» пройшла спільна прес-конференція бійців батальйону «Харків-1» та експертів Української миротворчої школи.
Нове обличчя міліції та досвід Північної Ірландії (фото)

Бійці «Харкову-1» та їх командири розповіли про свою роботу в Харкові та зоні АТО. «В чому полягали завдання, які виконували співробітники нашого батальйону? На початку це була розвідка і робота з населенням, – розповів командир батальйону Сергій Янголенко, – багато інформації ми отримували від місцевого населення, яке бачило в нас гарантів законності і зверталося за допомогою та захистом. В результаті чого з ним була добре налагоджена робота і багато цінної інформації ми оперативно отримували саме від них. Також нашими співробітниками виявлялися терористичні групи, які діяли на територіях,які ми контролювали. Вони були ліквідовані та передані представникам СБУ».

Крім того, командири батальйону заперечили інформацію, згідно якої бійці «Харкову-1» творили різного роду «безчинства». За їх словами, під час перевірки жодного факту правопорушення не було доведено. Командири відзначили велику боєздатність батальйону: за 2 місця на передовій не було втрат – ні вбитих, ні поранених.

Також в рамках прес-конференції Наталка Зубар поділилася досвідом Української Миротворчої школи, учасники якої вивчали процеси реформ поліції в країнах Європейського Союзу. Вона розповіла про конфлікт в Північній Ірландії, який тривав 20 років і забрав життя в 3400 тисяч чоловік. Перемир’я було досягнуте в 1998 році. Після нього поліція була повністю реформована. По-перше, її було демілітарізовно. Тепер поліцейські замість зброї носять електрошокери, якими вони вміють вправно користуватися. По-друге, були змінені правила роботи з населенням, співпраця з яким тепер відбувається передусім в інформаційному річищі (докладніше – тут). Учасники Української Миротворчої школи вважають, що модель Північної Ірландії буде дуже корисною для України. 

comments powered by HyperComments