В Харкові вшанували пам'ять російського опозиціонера Бориса Нємцова (фото)

Юлія Гуш  |  Субота, 28 лютого 2015, 21:13
28 лютого харків’яни зібралися біля російського консульства, щоб вшанувати пам'ять російського опозиціонера Бориса Нємцова.
В Харкові вшанували пам'ять російського опозиціонера Бориса Нємцова (фото)

Як відомо, Бориса Немцова було вбито в ніч з 27 на 28 лютого поблизу Кремля. Сталося це напередодні опозиційної ходи під назвою «Весна», яка мала відбутися в знак протесту проти кремлівської політики щодо України. Ще 10 лютого в інтерв’ю Нємцов  повідомив, що Володимир Путін «замовить» його за політичні висловлювання.

Костянтин Білозеров: «Вчора ми дізналися з новин про те, що Бориса Нємцова було вбито в центрі Москви поряд з Кремлем. Це людина, яка організувала Марш миру. Була попереду всіх опозиційних сил Росії у найважчий для України час. Коли це було небезпечно, вони виходили з українськими прапорами в центрі Москви і підтримували Україну так, як могли. Незважаючи на те, що ситуація в їх країні ескалується як в політичному, так і в інших планах. В тому сенсі що опозицію сильно утискають в правах, в їх можливості сказати правду народу. Тому ми вважаємо, що це наш обов’язок – вийти сюди і сказати, що ми співчуваємо всім росіянам, які продовжують вірити в Україну».

Гліб Яхнар: «Власне, я вважаю, що будь-яка людина в Росії, яка наразі є певною опозиційною силою, яка підтримує Україну, яка взагалі усвідомлює ситуацію в Росії заслуговує підтримки. Я вважаю що це була людина, яка набралася мужності і усвідомлювала те, що її можуть вбити, що можуть влаштувати репресії. Тому хочеться показати солідарність з такими людьми. Незважаючи на те, що прийшло мало людей, як на мене. Але це все ж таки солідарність з російською опозицією. Їй зараз, мабуть, в багато чому навіть важче, ніж там. В плані ідеології, в плані інформаційного оточення вони в значно гіршій ситуації, ніж ми».

Харків'яни підносили до консульства квіти та запалювали лампадки. Як і варто було очікувати, ніхто з будівлі так і не вийшов. Проте правоохоронців було менше,ніж зазвичай. Біля консульство тоді зібралася небагато людей.  

comments powered by HyperComments