Останній дзвоник з українським гімном та совєтською шкільною формою (фото)

Юлія Гуш  |  Субота, 30 травня 2015, 13:54
Останній дзвоник – знакова подія для молодої людини, яка закінчує школу і вступає в доросле життя. 29 травня по всій країні пройшли урочисті заходи, на яких одинадцятикласників поздоровили із закінченням навчання.
Останній дзвоник з українським гімном та совєтською шкільною формою (фото)

Того дня в харківській школі № 16 пройшла урочиста лінійка, яка розпочалася з гімну України. Адміністрація школи привітала випускників із завершенням навчання та побажала успіхів в їх подальшому житті. Не обділили увагою випускників і високопосадовці нашого міста: директорка школи на початку зачитала поздоровлення, написане від "самого" Геннадія  Адольфовича Кернеса (зараз працює міським головою). Загалом, від самого святкування багато чим віяло совєтськими традиціями: лунали пісні у виконанні піонерських хорів, випускниці були вбрані в шкільні форми тих часів. Хоча на деяких учнях можна було побачити вишиванки.

Сама урочиста лінійка також відзначилася пісенними та танцювальними номерами, в яких взяли участь учні школи – починаючи від самих випускників і закінчуючи учнями початкових класів. Після завершення свята одинадцятикласники попрямували на свій останній урок. Вони тепло і щиро, часом навіть не стримуючи емоцій, прощалися з одним одним. Деякі з них зізнавалися, що будуть сумувати і за школою, і за однокласниками, з якими вони за роки навчання стали дуже дужними.

«Взагалі, я хочу вступить до університету ім. Каразіна, – розповіла випускниця школи № 16 Марія Деркач, – хочу вчиться на політолога. Прагну до цього. А так я не знаю, як воно насправді вийде. Але наші погляди швидше оптимістичні. Тому що ми ще діти. Ми ще не мислимо як дорослі. Ми вважаємо, що наше майбутнє буде таким, яким ми його творимо. Звичайно, якщо ми не поступимо туди, куди хочемо, то це буде трохи по-іншому. Ми будемо розчаровані. Але зараз ми мислимо позитивно».

Тетяна Бідняк, волонтерка групи Help Army, також поздоровила випускників. Адже для неї цей день також є знаковим – її донька також закінчує школу. «Я дуже хочу щоб вони стали основою громадянського суспільства і зайняли в житті активну позицію, – розповіла вона, – щоб не ставали сірою масою. Щоб кожен з них став дуже успішною людиною. Щоб здійснилися їхні мрії. Ну і загалом, хочеться, щоб в Україні, нашій любій країні, було дуже добре. У тому числі і завдяки тому, що у нас є такі чудові люди. І в цьому випуску є такі прекрасні, дуже самодостатні, дуже вперті, але й дуже розумні дітки. І оскільки це наші діти, це все дуже зворушливо для нас».

Сама Тетяна за освітою – педагог. Тому в сучасній системі освіти вона бачить чимало недоліків: «Я вважаю, що система освіти потребує реформування. Нам вона дісталася від Совєтського Союзу. І багато позитивного, що зараз є – це заслуга окремих педагогів. Але не системи. Сама система освіти потребує переформатування. Її потрібно направити на виховання особистостей. Не на виховання людини в колективі, а на те, щоб сам колектив складався з особистостей. Щоб школа давала кожному рости персонально. Мені здається, що це найважливіше завдання».

comments powered by HyperComments