Харків на порозі топонімічних змін

Марія Боженко  |  Субота, 20 червня 2015, 09:43
19 червня в приміщенні місцевої «Просвіти» відбулося чергове засідання харківської топонімічної групи, яка діє в межах нещодавно ухваленого закону про декомунізацію.
Харків на порозі топонімічних змін

Засідання проводила член «Просвіти» Людмила Руденко, яка запропонувала попрацювати над пропозиціями щодо змін назв вулиць, завулків та площ.

Учасники  зібрання, насамперед фахові історики: професор, доктор історичних наук Володимир Скляр, а також Едуард Зуб та Марія Тахтаулова оголосили, що треба змінити приблизно 350 назв вулиць на інших топонімів. Едуард Зуб запропонував скласти два списки, котрі будуть запропоновані на розгляд до міської ради. Перший список – назви тих топонімів котрі однозначно відповідають вимогам вищезгаданого  закону. Другий – буде містити прізвища тих людей, які за моральними та етичними критеріями не мають права залишатися серед назв вулиць та інших об`єктів нашого міста.

 «Великі вулиці – великі постаті, - наголосив професор НТУ «ХПІ» Володимир Скляр, - ми повинні відтворити,зокрема, й княжу добу, а ключову роль мають відігравати імена наших видатних харківських діячів». 

Топонімічна комісія, участь в якій взяли також громадські діячі Анатолій Здоровий, Євген Левін, Юрій Лихота та інші, запропонувала орієнтовний список змін певних топонімів Харкова.

Ось деякі з них:

Артьома – Єпархіальна або полковника П.Болбочана;

Блюхера – Святослава Хороброго;

Володарського– Семінарська, а площа - Яворницького;

Ярослава Галана – Українського Відродження або Володимира Пасічника;

П`ятдесят років СССР – Кузьми Білоконя;

Гамарника – Подільська;

Дацька – Монастирська;

Другої П`ятирічки – Княгині Ольги;

Дубового – Троїцька;

Єлізарова – Ярещенка або Юрія Тютюнника;

Наріманова –  академіка Сахарова;

 

Народженню цього невеликого списку сприяло довге та ретельне обговорення нашими науковцями та громадськими діячами.  Досвід цієї важкої праці набувається саме під час такої копіткої роботи, тож  саме завдяки такій ініціативі місцевої «Просвіти» ми маємо шанс нарешті повернути рідному Харкову його справжнє українське обличчя.

Про харківську топоніміку, необхідність її змін читайте в інтерв’ю зі знавцем  харківської топоніміки, істориком Марією Тахтауловою, яке вийде ближчим часом на «Справжній варті».

comments powered by HyperComments