Уперше в Харкові за ініціативою батьків був звільнений директор школи (фото)

Вівторок, 1 вересня 2015, 08:45
Уперше в Харкові за ініціативою батьків був звільнений директор школи, допоміг їм в цьому Анатолій Родзинський і активісти «Народного контролю».
анатолій родзинський у школі

Більше року батьки учнів школи № 67 на Лисій горі намагаються добитися зміни директора - Ірини Носатюк. Невдоволення тат і мам викликане тим, що їх примушують виплачувати деякі «кредити», які адміністрація школи узяла для невідомих потреб. Крім того, через «текучку» педагогічних кадрів катастрофічно падає рівень освіти. За результатами ЗНО- 2015, школа знаходиться на 159-му місці у місті, тобто входить до тридцятки гірших у Харкові.

Анатолій Родзинський, депутат міськради і лідер «Народного Контролю» в  Харкові, говорить, що схема поборів з батьків поставлена на потік в усіх в харківських школах. Як правило батьки не можуть отримати звіт, куди витрачаються зібрані з батьків гроші, і це при тому, що з міського бюджету на освіту в Харкові витрачається більше одного мільярда гривень на рік.

Ні пікети, на які вже виходили батьки і учителі, ні листи до департаменту і міністерства освіти, ні збори підписів з вимогою звільнити Ірину Носатюк ні до чого не призвели. Правда, директорові була винесена догана на підставі міністерської перевірки, але посади її так і не позбавили.

У червні 2015-го після закінчення навчального року департамент освіти Харківської міськради запропонував батькам на звітній конференції вислухати звіт директора і вирішити питання про її подальшу роботу шляхом висловлення їй довіри або недовіри. Конференцію запланували на серпень. Батьки погодилися, почекали літо і прийшли.

28 серпня відбулися безпрецедентні збори, які можуть докорінно змінити порочну систему в харківських школах, коли призначення директора традиційно відбувається в закритих кабінетах і залежить виключно від підтримки міської влади. Саме на зміну такої практики сподівається депутат міськради Анатолій Родзинський, який разом з командою «Народного контролю» і громадськими активістами вирішив підтримати батьків, які втратили надію. «Я прийшов на запрошення батьків і учителів. Моє завдання як депутата міської ради – забезпечити, щоб усі батьки отримали можливість проголосувати з питання висловлення недовіри директорові школи», - пояснив депутат.

Збір біля школи почався близько п'ятої вечора. Проте батьків, які протестували, чекав сюрприз. Виявляється, напередодні лояльні до директора тати і мами отримали папірці зеленого кольору з написом «Мандат», що нібито надають право голосувати за продовження роботи директора. «Мандати» були видані навіть дітям середніх і старших класів, яких привели на збори.

Це було зроблено для того, щоб не допустити до голосування батьків, які були налаштовані проти директора школи, якому сподобалося красти. Але депутатові Харківської міськради Анатолію Родзинському і кандидатам в депутати від Народного Контролю вдалося добитися, щоб до голосування були допущені усі батьки учнів шкіл, які прийшли послухати звіт директора школи.

На питання батьків, куди і на що йдуть збирані з них гроші, директор школи відповіла, що:

«... згідно із законом, батьки зобов'язані платити гроші до благодійного фонду школи».

Анатолій Родзинський, вже як юрист, стверджує, що немає в Україні такого Закону, але те, що незаконний збір грошей з батьків вже прирівняний до закону в усіх школах Харкова - це факт, тому необхідно всім незгодним батькам і учителям не боятися і ламати ці корупційні схеми.

Відразу після закінчення доповіді директор, побачивши, що батьків, які її не підтримують, значно більше, ніж призначених нею прибічників, спішно облишила залу. Упродовж  усього заходу група підтримки директора Носатюк намагалася зірвати конференцію, переривала промовців, енергійно заважала «опозиції» і врешті-решт демонстративно пішла услід за директором.

Більшість, яка залишилася, одностайно проголосувала за висловлення недовіри директорові. Результати голосування були внесені до протоколу, його копію передали до міського департаменту освіти.

Директор, який читає нудний звіт по папірцю, і зелені мандати для «своїх» - це усе реалії харківських шкіл. І батьки учнів школи №67 уперше в історії Харкова спробували змінити ситуацію: організувалися і прямо висловили невдоволення директором.

За результатами конференції департамент освіти Харківської міськради, побоюючись подальшого резонансу, все-таки не продовжив 31 серпня контракт з Іриною Носатюк.

Це стало показовою подією в системі харківської освіти. Можливо, тепер чиновники міської освіти зрозуміють, що не варто нехтувати думкою громадськості. Тим паче, що колектив цієї школи у своєму прагненні відстояти справедливість зовсім не самотній.

«Нам потрібно міняти законодавчу базу, - вважає Анатолій Родзинський. - За законом, директора школи призначає місто. В результаті він виявляється підневільною людиною, яку використовують в украй різних цілях, у тому числі і в передвиборчих кампаніях. На мій погляд, директорів повинні вибирати учителі й батьки. Але навіть нинішня законодавча база дозволяє батькам і учителям впливати на ситуацію в школі».

Анатолій Родзинський говорить, що він разом з командою «Народного Контролю» готовий і далі допомагати учителям і батькам учнів харківських шкіл відстоювати свої права в конфліктах з директорами, які вимагають з них побори.

comments powered by HyperComments