Роман Хрипко розповів про проблеми українських фермерів (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 15 жовтня 2015, 22:11
Роман Хрипко, менеджер з розвитку бізнесу, окреслив низку проблем, з якими зараз стикаються українські фермери. За його словами, вони в першу чергу полягають в фінансуванні, низьких цінах на продукцію та невизначеності з ринком землі.
Роман Хрипко розповів про проблеми українських фермерів (фото)

Про це він розповів під час форуму AGROPОRT-2015, який стартував 15 жовтня. «І основні дві проблеми, які сьогодні постають перед українським фермером, які заважають йому в повному об’ємі використовувати інтенсивні технології це, як ви вже давно знаєте, фінансування та ціни на сільськогосподарську продукцію, які вже другий сезон дуже низькі, – зазначив Хрипко, – на початку сезону дивишся, що ціна ніби хороша, а потім коли збираєш врожай – вона вже впала. Хорошим прикладом є минулий рік, коли ціна на кукурудзу була на рівні 200 доларів. А коли прийшов листопад, кукурудзу зібрали та намагалися її продати – то її ціна була на рівні 150 доларів. Уявіть, ви робите бюджет, бачите ціну в 200 доларів, а потім отримуєте всього 150 доларів».

Загалом, ситуацію Роман Хрипко не окреслює як критичну, проте зазначає, що невизначеність з ринком землі може створити проблеми аграріям. «Особливих перешкод для розвитку я не бачу. Якщо компанія працює по інтенсивним технологіям, використовуючи хорошу техніку, зерно, інструменти, то, як мені здається, вона «приречена» на успіх. Єдине що мене в цій ситуації бентежить – це невизначеність з ринком землі».

«Я не знаю що буде завтра, –додав він, – і , напевне, ніхто не знає, що буде завтра з землею. Ніхто не гарантує того, що прийде якісь іноземний інвестор та не викупить землю. Я розумію, що не зможу з ними конкурувати. Я можу використовувати тільки власні засоби. Тому залишитися завтра, грубо кажучи, без землі, але з цими складами, елеваторами та фермою сенсу немає. І це, як мені задається, основна проблема – нерозуміння ринку землі».

comments powered by HyperComments