Казус: Кернес «воскресив» збитого винищувача Фрунзе через... 30 років

Середа, 18 листопада 2015, 16:21
Сьогодні на 1-сесії харківської міськради міський голова Геннадій Кернес, коментуючи питання перейменування районів міста, повідомив, що Фрунзе, на честь якого і далі називатиметься район "не художник, а винищувач".
Казус: Кернес «воскресив» збитого винищувача Фрунзе через... 30 років

Але головне - жив цей повітроплавець (Тимур Фрунзе, син червоного воєначальника Михайла Фрунзе, про якого усі думали, що це на честь його був названий район - Ред.), за словами міського голови, «у Фрунзеньскому районі».

Як повідомляється документах Архіву Харківського міськради
Фрунзенський адміністративний район  був створений одним з останніх: в 1973 році (тобто більше, ніж через 30 років після трагічної загибелі военльота Тисури Фрунзе у бою під Старою Руссою у Новгородській області в 1942 році).
У результаті останнього адміністративно-територіального перерозподілу Харкова,  Фрунзенський район був створений на землях Комінтернівського, Орджонікідзевського і Московського районів.

Для довідки.

В 30-40-х роках минулого сторіччя, місто Харків як динамічна система продовжує своє зростання, вимагає пошуку нових ефективних підходів у міському управлінні. Наслідком цих процесів є, в тому числі, формування нових адміністративно-територіальних одиниць. На засідання Президії Харківської міської ради від 4 січня 1938 року у відповідності до постанови ЦВК УРСР було вирішено створити два нових адміністративних райони – Кагановичський та Сталінський. Також було уточнено й затверджено нові межі районних рад міста Харкова. З метою розукрупнення Жовтневого та Ленінського районів, покращення обслуговування населення, роботи установ та виробництва виконком Харківської області затвердив рішення виконкому міста Харкова від 8 березня 1940 року про утворення Комінтернівського району та зміни меж Червонозаводського, Жовтневого, Ленінського і Червонобаварського районів. У результаті цих змін в адміністративно-територіальному поділі Харкова на 1940 рік склалися наступні райони: Дзержинський, Жовтневий, Кагановичський, Комінтернівський, Ленінський, Орджонікідзевський, Сталінський, Червонозаводський, Червонобаварський. У зв’язку з десталінізацією, що розгорнулась в СРСР у другій половині 50-х – на початку 60-х років з культурної мапи Харкова зникли маркери, пов’язані зі сталінською епохою. Так, 21 жовтня 1957 року Указом президії Верховної ради Української РСР Кагановичський район було перейменовано у Київський, а у 1961 році зник і Сталінський район, який перейменували у Московський. У 1959 році на засіданні обласного комітету Комуністичної партії України було ухвалено рішення про укрупнення Жовтневого району, і включення до його складу Червонобаварського району міста Харкова.

comments powered by HyperComments