«Пасіонарії»: люди, які рятують країну своєю небайдужістю

Юлія Гуш  |  Четвер, 4 лютого 2016, 20:50
В Харкові невдовзі має стартувати пілотний проект під назвою «Пасіонарії», який являтиме собою низку телевізійних програм, присвячених в першу чергу учасникам волонтерського руху.
«Пасіонарії»: люди, які рятують країну своєю небайдужістю

Про це розповіла директорка КЦ «Сирин» Тетяна Бабіна, яка зараз займається розробкою даного проекту. До цього вона вже більше п’ятнадцяти років брала участь у створенні телевізійної програми «Грані часу». Героями її випусків були люди творчих професій. Але тепер, коли часи змінилися, стало дуже важливо приділяти увагу й іншим непересічним особистостям – волонтерам. Наприклад, героєм першого випуску програми «Пасіонарії» стане Микола Мох, волонтер «Південного посту», який постійно бере участь в концертах, які проходять у військових частинах, госпіталях та центрах реєстрації біженців.

«Однак ті унікальні події, які відбулися в Україні, показали, що новими «носіями» нашого часу стали ті особистості, які, пристрасно бажаючи оновлення та європейського розвитку суспільства, перетворилися на рушійну силу змін, – розповіла Тетяна Бабіна, – недарма кажуть, що «як ви човен назвете, так він і попливе». Я довго думала над назвою програми. Коли брала участь у волонтерському русі, я захоплювалася готовністю до самопожертви тих людей, для яких власне благополуччя відійшло на другий план, які забезпечували армію продовольством, одягом, медикаментами, моральною підтримкою, дбали про поранених у шпиталях та вирішували проблеми біженців».

Спочатку було заплановано, що ця програма називатиметься «SOSтрадание». За словами авторки проекту, цією назвою вона хотіла підкреслити те, що співчуття є рисою, яка закладена в генетичному коді українців. Проте згодом виникла ідея дати проекту іншу назву – «Пасіонарії». 

«Однак я переконалася, що люди, які стали рушійною силою змін в Україні, відрізнялися не тільки співчуттям, – зазначила Тетяна Бабіна, – кожен з них був джерелом особливої енергії – активної, творчої, надихаючої. Таких особистостей відомий публіцист і вчений Лев Гумільов назвав пасіонаріями. Вивчаючи історію етносів, він прийшов до висновку, що кожна нація включає в себе людей, що володіють енергією для цілеспрямованої зміни навколишнього середовища. Тому я вирішила, що назва «Пасіонарії» відмінно відобразить ідею моєї нової програми».

Окрім, власне, волонтерів, героями програми також мають стати військові-добровольці, активні громадяни, які намагаються здійснювати контроль над владою та боротися з корупцією, студентська молодь, яка створює нову культурну парадигму. «Ці люди – антиподи байдужим «жлобам », все життя яких зводиться до задоволення егоїстичних потреб, у яких немає ідеалів і яким не дано створити щось нове, – додала вона, – у цей нелегкий для новітньої української історії час саме пасіонарії є тією рушійною силою, яка рятує країну і створює іншу цивілізаційну реальність».

Бабіна зазначила, що розраховує на те, що проект зацікавить обласне телебачення. Адже тепер його задача – стати громадським та відображати вже не провладні інтереси, а реальні проблеми української громадськості. «Сподіваюся, що своєю актуальністю та важливістю для нашого суспільства проект надихне небайдужих харків'ян, – підкреслила Тетяна Бабіна, – і у мене з'являться однодумці, готові підтримати створення нових програм. Адже основне завдання проекту «Пасіонарії» – показати долі, психологічні портрети, роздуми про сьогоднішній і завтрашній день України тих людей, які жадають змін і здійснюють їх. Кожен глядач, знайомлячись з ними, може стати поруч, надавши своєму житті сенс!».

comments powered by HyperComments