У Харкові триває пікет на підтримку Савченко та інших політв’язнів (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 17 березня 2016, 10:11
Небайдужі харків’яни кожного дня приходять до російського консульства, щоб висловити свою підтримку Надії Савченко та політв’язням, які зараз перебувають у тюрмах Росії.
У Харкові триває пікет на підтримку Савченко та інших політв’язнів (фото)

Акція стартувала 12 березня. Кожен день о п’ятій годині вечора сюди приходять харків’яни, яких не залишила байдужими ні доля Надії Савченко, ні людей, які зараз перебувають у в’язницях Російської Федерації. Вони кожен день навпроти консульства розвішують плакати на їх підтримку. Серед цих плакатів, наприклад, можна побачити такі надписи, як «Надя голодує 90 днів. Не скигли та борися з нею!», «Визволимо Надю – визволимо й інших. Визволимо інших – врятуємо совість та Україну», «Українці Сенцов і Кольченко етаповані до Челябінська. На 20 і 10 років» тощо. Окрім цього, активісти вивісили список деяких інших українських ув’язнених.

«Пікет триває вже одинадцятий день, – розповіла Іванна Скиба-Якубова, волонтерка Help Army, – ще не було ні дня, щоб під консульством нікого не було. Власне, ми зараз обговорюємо ідею про те, як поширювати інформацію про наших політв’язнів. Бо по місту ходять люди, які не знають, що відбувається. Не знають, що двадцять п’ять українців знаходиться в російських тюрмах. Вони цим не цікавляться, вони не знають цих імен. Або, можливо, хтось і цікавиться, але так. Знає про Савченко, Кольченко, Сенцова, а про інших не знає. Чим більше ми будемо про них говорити, відповідно, тим більше у нас буде шансів їх якось виручити».

В останній раз до консульства прийшло вісім активістів. Вони скандували гасла «Злодії, поверніть нашу Надю», «Наді волю», «Свободу політв’язням» тощо. Після завершення акції вони заспівали гімн.

Ірина Халемон: «Я прийшла сюди, тому що не згодна з тим, що нашого українського військового судять в Росії, іншій державі. Вони взагалі не мають права судити. До того ж, її незаконним шляхом переправили до Росії. Тому я сюди приходжу кожен день на п’яту годину. Щоб висловити свою незгоду з політикою Росії по відношенню до українських громадян».

Зінаїда Громова: «Я просто захоплена Надею, її мужністю. Я порівнюю її з нашими чиновниками. Так вони – просто мокрі курки поруч із нею. Приходжу підтримати її. Хочу, щоб вона припинила голодування. Надю, перестань голодувати. Ти потрібна нам. Як боєць, як лідер».

Заплановано, що пікети будуть тривати до 23 березня. 

comments powered by HyperComments