«Оскар і Рожева Пані»: проект, що допомагає невиліковно хворим дітям (фото)

Юлія Гуш  |  Вівторок, 29 березня 2016, 14:27
Акторка Ірма Вітовська розповіла, як арт-проект «Оскар і Рожева Пані» допомагає невиліковно хворим дітям.
«Оскар і Рожева Пані»: проект, що допомагає невиліковно хворим дітям (фото)

Під час своєї прес-конференції акторка розповіла про благодійний арт-проект «Оскар і Рожева Пані», який має на меті привернути увагу до проблеми паліативної допомоги тяжко хворим дітям. Однойменна вистава відбулася в Харкові 7 грудня. Всі виручені кошти були направлені до Будинку дитини з особливими потребами. Тоді вдалося зібрати близько 100 000 гривень. Всі кошти залишилися в Харкові. Тоді актори, в тому числі найменші, завітали до того Будинку. Цей візит, за словами Ірми Вітовської, допоміг їм ставитися до своєї праці куди більш вмотивовано.

«Що стосується цього приїзду, то це вже проект, який буде частково віддавати кошти від квитків, – розповіла акторка, – це більш іміджеві, художні гастролі. Всі гроші зі скриньок залишаються тут. У нас все підконтрольно». Вона розповіла, що всі актори дбають про репутацію цієї вистави і ретельно стежать за тим, щоб не було жодних спекуляцій на дану тему.

Проект розрахований на невиліковно хворих дітей. «Цей проект присвячений дитячій паліативній допомозі, – розповіла Ірма Вітовська, – часто пишуть, що ми збираємо (кошти) для онкохворих дітей. Це неправда. Тільки онкохворі діти, які є паліативними, підпадають під цю програму. Діти, які лікуються, під цю програму не підпадають. Паліативна допомога – це допомога невиліковним дітям в госпісах». Акторка зазначила, що допомога надається не тільки онкохворим дітям. Вона також адресована тим, хто страждає від інших хвороб, що не піддаються лікуванню.  

«На ваших очах проживає десятилітня дитина та помирає», – розповідала Ірма Вітовська про сюжет цієї вистави. Її літературною основою став однойменний роман Е.-Е.Шмітта, який розповідає про долю невиліковно хворого хлопчика Оскара. Текс п’єси був написаний Ростиславом Держипільським, художнім керівником Івано-Франківського театру. «Він зробив абсолютно свою історію, – розповіла акторка, – ви це побачите. Це, можна сказати, вистава, придумана цією людиною». 

comments powered by HyperComments