На Харківщині з’явилося перше періодичне видання, присвячене переселенцям (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 22 квітня 2016, 23:09
Сьогодні в Харківському кризовому інфоцентрі презентували перше періодичне видання для переселенців, який випускає «Центр забезпечення тимчасово переміщених осіб правовою інформацією».
На Харківщині з’явилося перше періодичне видання, присвячене переселенцям (фото)

Бюлетень «ПОЗИЦІЯ» почав випускатися задля того, щоб задовольнити інформаційні потреби вимушених переселенців. Його видавці свого часу побачили, що в цієї категорії населення є особливі потреби й інтернету для них недостатньо, щоб знайти всю необхідну інформацію. Тому і виникла необхідність у власному друкованому виданні. Також був відкритий спеціальний інтернет-ресурс «Захист прав вимушених переселенців». Там буде публікуватися ще більше корисної інформації.

«Ми звернулися за допомогою до різних інституцій, до донорських організацій, – розповів Юрій Чумак, редактор бюлетеня «ПОЗИЦІЯ», – нас підтримала громадська організація «Соціальна дія». Ця організація базується в Києві. Я давно з ними знаюся. Вони опікуються тематикою протидії дискримінації, підтримки біженців. І займаються вони цим багато років. Коли вони почали цим займатися, ніхто навіть в страшному сні не передбачав, що біженці з’являться в нашій рідній країні».

Орися Пекарінина, експертка Чугуївської правозахисної групи, розповіла, що у цьому виданні буде розміщуватися правова інформація, історії з життя переселенців. Також правозахисники будуть проводити круглі столи за участі органів місцевого самоврядування, відкриті дискусії з переселенцями та представниками ЗМІ. Заплановане також проведення журналістських розслідувань. Крім цього, вони завжди відкриті до співпраці з іншими громадськими організаціями.

«Завжди пишуть тільки про проблеми переселенців,– розповів Роман Лихачьов, голова Чугуївської правозахисної групи, – про їх життя, про їх успіхи практично перестали писати. Ми зіштовхнулися з тим, що переселенці у нас сприймаються тільки як певна проблема. У «Фейсбуці» з’явилося багато статей про успіхи переселенців в різних програмах. Коли вони відкривають власний бізнес, якій є в Україні унікальним. Але так склалося, що частина населення у нас дуже вірить газетам і не користується «Фейсбуком» чи іншими соцмережами. Тому ми вирішили друкувати не тільки якісь правові пам’ятки, а й робити певний інформаційний ресурс, який буде базуватися на статтях про переселенців, про їх успіхи та наявну проблематику. Також цей інформресурс буде допомагати вирішувати певні проблеми за допомогою громади».

Що цікаво, частина статей в «ПОЗИЦІЇ» написана самими переселенцями. Там можна прочитати звіти щодо діяльності громадських організацій, які займаються їх проблемами. Також в цьому виданні будуть писати про різноманітні заходи, допомогу для переселенців, конкурси тощо. Видавцям важливо, щоб до них доходила інформація про всі інтеграційні заходи, які відбуваються поруч. Також вони висловили сподівання, що таким чином зможуть змінити ситуацію з переселенцями на краще.

comments powered by HyperComments