Активісти західних і східних областей у Харкові спілкувались про Україну й ЄС

Вівторок, 26 квітня 2016, 10:49
Дискусія «Відносини між ЄС та Україною: юридичні, економічні, політичні, соціально-економічні сфери співпраці, Договір про Асоціацію» відбулася 25 квітня в рамках триденного візиту делегації студентів та громадських активістів із західних областей країни.
Активісти західних і східних областей у Харкові спілкувались про Україну й ЄС

У проекті брали участь активісти і студенти з Луцька, Рівного, Ужгорода, Мукачева, Києва, Львова, Харкова, Тернополя, повідомляє «Восточный Дозор».

«Питання євроінтеграції не таке однозначне: тут є і переваги, і виклики. І потрібно бути готовим прийняти своє майбутнє», — зазначив модератор дискусії, начальник відділу аналітичної та презентаційної роботи Департаменту по підвищенню конкурентоспроможності регіону ХОДА Олексій Лиска.

Проєвропейську позицію висловила більшість учасників круглого столу, проте всього 4 людини з близько 20 учасників дискусії висловилися однозначно за членство України в Євросоюзі.

«Україна схиляється до ЄС як до можливості самореалізації. Якщо ми подивимося на Україну як державу, то ми європейські по ресурсній базі. У нас немає таких ресурсів, як, припустимо, РФ, тому залишатися країною, яка орієнтована на ресурсноорієнтовану економіку, ми не можемо собі дозволити. Нам потрібно створювати умови, де талановиті люди можуть себе проявити в креативній економіці, економіці знань. Це, на мій погляд, було зрозуміло, починаючи з 1991 року, — на всьому нашому шляху», — зазначив ще один учасник дискусії, професор ХПІ Тарас Данько.

Однією з проблем, яка поки унеможливлює членство в ЄС, є політична позиція країни.

«Ми розуміємо, що якщо розглядати геополітичну сторону питання, Україна повинна бути з кимось. Вона є об'єктом міжнародної політики, але поки не може бути суб'єктом. Соціально-економічно ми можемо бути самостійним гравцем, а політично нам потрібно вибирати східний або західний вектор розвитку», — зазначив тернопільський активіст Ігор Процик.

Учасники дискусії питання членства України в ЄС сприймають неоднозначне. Його варто розглядати комплексно.

«На жаль, пропаганда нав'язує нам тільки дві точки зору: це добре чи це погано. Насправді, це різносторонні питання. Якщо не брати курс на те, щоб стати членом ЄС, наші чиновники будуть дуже сильно розслаблятися. Ми не обов'язково станемо членами ЄС, але ми пройдемо цей шлях. Найголовніше — це європейські цінності», — зазначив один з координаторів проекту.

Фото — Дмитро Верещинський.

comments powered by HyperComments