Суспільству потрібен громадський рух без жодних вождів

Понеділок, 30 травня 2016, 14:15
Україні необхідне створення широкого народного руху, впевнений колишній генпрокурор України Віктор Шишкін.
Суспільству потрібен громадський рух без жодних вождів

Про це він розповів під час прес-конференції, що відбулася в Харківському кризовому інфоцентрі. За словами Шишкіна, суспільство зараз хоча активне, але досить роздроблене. Є чимало громадських організацій та політичних об’єднань, які хочуть претендувати на лідерство, але які зовсім не здатні об’єднуватися заради спільної мети. «Сьогодні суспільство найбільш активне, – зазначив Віктор Шишкін, – незважаючи на певну апатію, яка пов’язана з тим, що не збулися певні очкування після революції 2014 року. І, звичайно, воно веде бурний процес обговорення чи чинить певні активні дії».

За його словами, зараз необхідно створити громадянське суспільство, у якому не буде тих чи інших вождів. Адже жодна людина не зможе вирішити проблеми всього суспільства самотужки, а покладання зайвих сподівань на конкретного політика може привести до розчарування. «Ми намагаємося запровадити ініціативу щодо створення широкого народного руху, – розповів він, – такого руху, який був в 1989 році. Коли не було вождя, а були групи політв’язнів, як Чорновіл та Лук’яненко. Хтось міг бути активним в якійсь одній частині. Наприклад, в організаційній був більш активним Чорновіл, а в теоретичній – Лук’яненко. У таких випадках немає вождя, під якого підлаштовуються всі».  

Шишкін розповів, що зараз ідуть перемовини з різними громадськими та політичними організаціями, які висловили бажання співпрацювати. «Згідно психологічним дослідженням, партіям, як явищам, не довіряють, – підкреслив він, – а є довіра до громадських організацій, громадського руху. Громадянське суспільство, фактично, утворюється не через партії, а через громадянські ініціативи».

comments powered by HyperComments