Шкільні побори пропонують зробити офіційними

Вівторок, 7 червня 2016, 08:36
Депутати міськради підготували проект рішення, що забезпечить батьківський контроль за витратами внесків до шкіл і дитсадків.
Шкільні побори пропонують зробити офіційними

Документ передбачає формування «чесного» бюджету з боку керівників навчальних закладів, щоквартальну звітність про отримані та витрачені кошти на сайтах навчальних закладів або в будь-яких доступних формах, створення казначейських рахунків або благодійних фондів, а також ряд принципів, на яких базуватиметься весь процес.

«Ми говоримо про публічність, про добровільність і про неупередженість. Вважаємо неприпустимим будь-який тиск на батьків, і тим більше на дітей, чиї батьки або не в змозі, або не хочуть надавати благодійну допомогу. Будь-яку допомогу батьки можуть надавати тільки на добровільних засадах і в тих обсягах, наскільки вони вважають за доцільне», — підкреслив депутат міськради Олексій Бабешко.

За порушення процедур, передбачених цим порядком, депутати пропонують ввести відповідальність відповідно до норм чинного законодавства.

«Відповідати за порушення процедур буде директор. Це може бути дисциплінарна відповідальність, адміністративна, ну, і в крайньому випадку, - кримінальна справа. Це має закликати адміністрацію школи і адміністрацію профільних департаментів до порядку і налагодження стосунків в сфері освіти», — зазначив Бабешко.

«Усі збори в «фонд класу» та «фонд школи» ми повинні вивести в прозору площину. Формування бюджету, запит і цільове використання, цільове перерахування грошей. Якщо це на клас хімії, то зрозуміло, що вже ніхто не зможе на нього купити букет квітів для директора школи або райуправління освіти», — каже лідер фракції «Самопоміч» в міськраді Тарас Сітенко.

Нагадаємо, петиція про заборону «благодійних поборів» з батьків у дитячих садках і школах зареєстрована на сайті Харківської міськради. Її вже підтримали понад 3,5 тисячі харків’ян. Якщо документ збере ще 1,5 тисячі, він гарантовано потрапить на голосування.

comments powered by HyperComments