На Харківщині пропагуватимуть сімейний спорт та перетворять музей Сковороди на арт-простір

Тетяна Зарубіна, Ганна Старкова  |  Понеділок, 25 липня 2016, 13:28
Учасники та куратори «Школи лідерства Ігоря Райніна» розповіли, як проекти втілюються в життя.
На Харківщині пропагуватимуть сімейний спорт та перетворять музей Сковороди на арт-простір

Олексій Курцев під час прес-конференції розповів про етапи роботи над проектами: «На першому етапі бізнес-тренери навчали дітей лідерства. Директори департаментів були, представники бізнесу, Давтян був. Після теоретичного курсу учасники перейшли на другий етап. 60 кращих півроку ретельно працювали зі своїми кураторами над проектами, обговорювали, який краще. І як фінал — презентували голові області», — розповів радник голови ХОДА.

Олена Полупан повідомила про реалізацію проекту Департаменту охорони здоров'я ХОДА: «Наш департамент був обраний студентами для проходження стажування. Вони самі обирали собі кураторів. До наш департаменту звернулися п’ять осіб. Було запропоновано один із напрямів пілотного проекту – підвищити фізичну активність нашої громади. Нашим куратором є Черняк. Для цього були підготовлені листи на рівні районних державних адміністрацій, визначені відповідні особи, які опікувалися цим напрямком. Нами була проведена робота щодо підготовки тренувань, розроблений комплекс вправ, які доступні усім віковим категоріям. Цей проект реалізовано для усіх бажаючих. Після цього нами було проведено тренування, була створена електронна версія запропонованого комплексу вправ. У Дергачівському районі з червня місяця розпочали тренування. 14 липня ми з Яною презентували свій проект, і саме наш проект взяли за основу у інших областях», — розповіла Олена Полупан.

Державні гроші, за словами Олени Полупан, не використовуються – це волонтерські проекти. Їх реалізація планується протягом восьми років. 270 тис. грн. виділять лише на знаряддя, роботу тренерів-волонтерів, транспорті та поліграфічні витрати на буклети по здоровому харчуванню.

Яна Белецька поділилася, як проекти втілюються в життя: «Коли ми прийшли, нас було п’ятеро, до фіналу дійшли троє. Залишились найстійкіші. Метою другого етапу була саме розробка проекту, але ми не можемо чекати довго, і літо сприяло тому, що ми вже запустились у Дергачівському районі, а плануємо у 10 районах області. Це будуть безкоштовні тренування для різних категорій населення. Вони будуть проводитись сертифікованими тренерами. На тренуваннях завжди присутні медичні сестри. Коли ми ще тільки розробляли, ми подумали, що це повинно бути веселим, ось, у Дергачівсьокому районі нам музичний супровід надає будинок культури. Дякуємо райадміністрації за підтримку цього проекту. На цьому тижні я вже веду переговори у місті Лозова. Планується проведення по 24 спортивні масові заходи. Наша область – пілотна в Україні по профілактиці неінфекційних хвороб, на першому місці стоять серцеві захворювання та гіподинамії. Наш проект – це пропаганда сімейного спорту», — поділилася Яна Белецька з журналістами. Дівчина розповіла, що проект буде реалізований у таких районах, як Барвінковський, Дергачівський, Золочівський, місто Ізюм, Харків, Богодухів.

Наталія Плотник розповіла про культурний проект, який буде створювати Ігор Пашнєв: «У нас виник проект по створенню на базі музею Сковороди культурно-туристичного центру. На Харківщині є, що показати, у нас є своя пустеля, своя «Швейцарія», у нас працює більше 2000 закладів культури. Нам би хотілось змінити профіль їхньої діяльності. Для цього ми обрали обласний центр культури, музей Сковороди. Культура – це традиції, які передаються із покоління в покоління. У нас є могила Григорія Сковороди, у нас є великі майданчики, чудовий яблуневий сад, є велике приміщення у підвалі клубу, яке можна використовувати під кав’ярню. Нам би хотілося, щоб люди могли десь попити кави, почитати книжки. На прикладі філософа ми хочемо показати, що наші заклади мають працювати в нових сучасних умовах», — зазначила доповідачка.

Молодий лідер школи Ігоря Райніна Ігор Пашнєв розповів, чому вибрав саме Департамент культури і туризму ХОДА: «Харківська область має унікальний шанс розвинути внутрішній туризм. Наразі в Харківській області відсоток ВВП в туристичній галузі дорівнює двом, у розвинутих країнах — 11 відсотків. Один турист генерує дев’ять робочих місць. Музей сковороди містить низку пам’ятників місцевого значення, на території знаходиться непогана водойма, а також парк. Нашою метою є залучення туристів з усієї України. Ми маємо на меті створення альтанок, інтерактивної програми, тому що наразі у музеї можна провести дві години, далі там робити нічого. Також больова точка – це транспорт. Зараз туди їздить усього дві маршрутки, о 9:00 і о 17:00», — наголосив Ігор Пашнєв. За його словами, необхідно створювати нову молодь саме за рахунок культури. Учасник школи розповів, що на території музею планується проведення арт-фестивалів, хенд-мейд-виставок та інших подій.

Молодих лідерів познайомили з кожним співробітником департаменту та доручили самостійне вивчення проблемних напрямів. Саме таким чином було обрано музей Григорія Сковороди. Учасники Школи навчилися, як залучати гранти, спонсорські кошти. За словами Наталі Плотник, учасники мали змогу обґрунтовано спілкуватися та вирішувати робочі проблеми.

Нагадаємо, що 22 липня відбулася презентація проектних робіт і нагородження фіналістів другого етапу проекту «Школа лідерства голови Харківської обласної державної адміністрації Ігоря Райніна». Свої проекти, які були розроблені під час стажування в департаментах ХОДА, представили чотири команди учасників проекту.

comments powered by HyperComments