Харківська область починає економити газ і переходить на тверде паливо

П'ятниця, 26 серпня 2016, 14:14
Харківська область переходить на твердопаливні котельні, а населенню пропонують «теплові» кредити.
Харківська область починає економити газ і переходить на тверде паливо

"На території Харківської області знаходиться Зміївська станція, наша задача - підвищення продуктивності. У 2015 році ми відпрацювали заходи, Харківська область посіла 2 місце з енергоефективності, друге місце після Житомира, це заслуга в першу чергу керівництва області", - розповів начальник паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації Олексій Білоцький.

"У 2016 році наші основні вектори - розробка програми енергоефективності, яка включає заходи для зниження споживання енергоресурсів. Йде підготовка до осінньо-зимового періоду, проводяться штаби", - зауважив Олексій - "Другий напрям нашої роботи-це газозаміщення. Порядку 70 котелень нам вдалося перевести в газозаміщення, близько 80 млн гривень ми витратили. При цьому ці заходи дозволили заощадити 2 млн кубів газу. Ми знизили споживання на 20 відсотків".

За словами Олексія, також важлива частина - будівництво міні ТЕЦ в Куп'янську і Вовчанську, до кінця року буде закінчено проект, зараз йдуть процедурні питання, з початку наступного року керівництво займеться питанням фінансування. Планується до кінця наступного року в місті Вовчанську проект запустити.

У Куп'янську ми всі котельні переводимо, а це 15 об'єктів, газ замінимо на твердопаливні котельні. Уже ведуться будівельні роботи, і до 20 вересня роботи будуть виконані.

Другий напрямок - зниження споживання електроенергії. Це лід-світильники, які дозволяють економити до 70 відсотків енергії. За рахунок коштів обласного бюджету вже проводяться роботи по заміні ламп на енергозберігаючі. 

Ми подивимося показники, і будемо продовжувати ці роботи по всій території. Вже працюють дві невеликі сонячні станції на 100 квт. Ці компанії ще хочуть запустити два проекти, до 1 Мгв, нами вже визначені землі, розроблені технічні параметри, карти. Є розуміння, що до кінця року ще встигнуть зробити дві станції. В цьому році ми так само хочемо близько 60 котелень перевести з газу на альтернативне паливо - за кошти обласного та районних бюджетів.

Для того, щоб населення почало економити газ, ми розробили програму з погашення частини процентної ставки населенню.

«Можна заощадити мінімум 30 відсотків тепла, встановивши погодозалежне регулювання. У нас стоїть завдання скоротити витрату газу, а не тільки замінити. Іноді котельні робляться гібридні. Коли не дуже холодно, можна використовувати палети, а коли сильні морози і доставити паливо складно, використовувати газове обладнання», - розповів  радник заступника голови ХОДА з питань житлово-комунального господарства Юзеф Броневський.

Олексій Білоцький також пояснив, як утеплити звичайній людині: «Наша програма прдусматрівает погашення 15 відсотків суми, взятої на утеплення в банку. Держава відшкодовує частину тіла кредиту - від 20 відсотків до 70 відсотків. Це звичайний теплової кредит, і цього не потрібно боятися. Людина приходить в банк, вибирає обладнання, На сьогоднішній день взяли більше двох тисяч кредитів. Один уредіть обійдеться бюджету близько 1800 гривень за нашими розрахунками. Ми вносимо зараз зміни з проханням збільшення.

Броневський зауважив, що термін окупності котелень - не більше 4 років. Вартість палет - становить близько 2400 грн, приблизно в 4 рази, ніж вартість газу. Сучасні котли мають високу якість, яке дозволяє отримувати багато тепла.

За словами Олексія, багатостраждальна ТЕЦ 5 з 1 вересня отримає ліміт на газ.Запас Зміївської станції в момент піку швидко виснажувався. Олексій запевнив - зараз на станції 64 тисячі тонн вугілля, вугілля підходить щодня, в перерахунку це близько 2 місяців запасу. Вже обговорювалося питання модернізації двох блоків станції, і переведення її на українське вугілля -з Львівсько - Волинських басейнів. Зараз шукається рішення, що б як мінімум один блок перевести один блок, що б він міг повністю опалювати селище Слобожанське.

Олексій Білоцький запевнив – люди у будь якому випадку не постраждають, навіть якщо будуть проблеми з комунальними підприємствами. Є багато питань,які пов’язані з державними бюджетами. Борги накопичувались роками,і тепер це складно вирішити.

comments powered by HyperComments