«Іноді питали скільки градусів у прямому куті і хоч одну статтю з Конституції»: як відбувалась атестація поліцейських у Харкові

Тетяна Зарубіна  |  Вівторок, 20 вересня 2016, 16:25
У Харкові нарешті завершилася атестація поліцейських.
«Іноді питали скільки градусів у прямому куті і хоч одну статтю з Конституції»: як відбувалась атестація поліцейських у Харкові

Про всі нюанси переатестації розповіли на прес-конференції Олександр Сирота, радник начальника ГУ Національної поліції в Харківській області і Леонід Маслов, член атестаційної комісії. За словами Леоніда Маслова, на атестації усе було нескладно: «Дуже лояльно всі комісії ставилися до особового складу. Наприклад, просили скласти дві дробі, питали скільки градусів в прямому куті і правила володіння вогнепальною зброєю. Це, звісно, якщо не було ніяких сигналів від громадськості» ,- зазначив Леонід. Він додав, що сигнали від небайдужих дуже ретельно перевіряли: «Приблизно один раз на два дні ми отримували кандидата з таким компроматом. Зазвичай його було дуже важко перевірити. Робили дуже просто -  якщо кандидат намагався обдурити, ми починали просто ставити питання по його професійним якостям, що зазвичай закінчувалося четвіркою – це звільнення".

"І ми намагалися виходити з того, щоб не звільнити людину за небгрунтованою підозрою. Але вся інформація, яка надходила, залишилась, і вся інформація далі буде розслідуватись. Брак у нашій роботі був, і обумовлений він був тим, що не було часу перевіряти все,- розповів Леонід. - Ми ж не слідство, ми не суд. Але увага щодо особи, якщо надходила така інформація, була дуже пильна».

Харків – єдине місто, де не було так званої заочної атестації. Як розповів Олександр Сирота, радник начальника ГУ Національної поліції в Харківській області, це обумовлено специфікою міста: «В усіх областях ввели таке поняття як заочна атестація. Ми, знаючи специфіку Харкова, запросили на особисту співбесіду сто відсотків людей. Це пов'язано зі специфікою Харкова: наприклад, два дільничних, одного запрошуємо, другого ні. Для того, щоб уникнути розмов про те, що когось запросили, когось ні, хтось заплатив. У такому випадку, якщо людина мала чисту характеристику, просто обходилися меншою кількістю питань».

Леонід Маслов стверджує: загалом атестація мала дуже позитивний ефект для працівників внутрішніх органів: «Атестація була направлена, щоб розкрити знання законів. 19 статтю Конституції, знав, умовно кажучи, один з п’яти поліцейських, а зараз навіть начальники райвідділів починають вимагати цього від підлеглих. Ще один  дуже важливий позитивний ефект – у нашій совкоподібній системі  молоді талановиті люди не мають соціальних ліфтів, і це система. Це дало можливість талановитим людям відразу піти на підвищення», - зазначив Леонід.

На жаль, більшість звільнених працівників поновлюються на посаді, використовуючи недосконалість процедури атестації. Леонід зазначив: «Ми сподіваємося, що практика ламання рішень комісії в суді зламається касаційною інстанцією. Я сподіваюся, що суди будуть розглядати справи по суті».

Як розповіли учасники прес-конференції, усього за рахунок переатестації  було звільнено близько 300 осіб. За першою категорією – керівний склад - було звільнено 22 відсотки правоохоронців, за другою – керівники районних відділів - було звільнено 17 відсотків, за третьою – патрульні поліцейські, особовий склад - усього 4 відсотки.

comments powered by HyperComments