Працівники соціальних установ та полісмени Харкова вивчать мову жестів

П'ятниця, 23 вересня 2016, 10:13
Презентація інноваційного соціального проекту «Почуй мене» пройшла 22 вересня в Харківській міській раді. Він спрямований на навчання широкого кола фахівців жестовій мові та іншим способам комунікації з нечуючими людьми.
Працівники соціальних установ та полісмени Харкова вивчать мову жестів

Заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан підкреслила, що в Харкові для людей із особливими потребами вже багато років намагаються створити комфортні умови в міському середовищі.

«На щастя, у нас є люди, які допомагають глухим контактувати із зовнішнім світом. Це перекладачі жестової мови, але їх у місті всього вісім осіб. Наш міський комітет забезпечення доступності маломобільних груп населення до об'єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури також займається цією проблемою. Саме так з'явився проект «Почуй мене», який повинен значно допомогти нечуючим людям почуватися комфортніше», - зазначила віце-мер.

Проект був запропонований і реалізований міською громадською організацією «Креавіта». Її віце-президент Олена Шингарьова розповіла, що люди, які не чують, є активною частиною суспільства, але при цьому стикаються з великими проблемами адаптації в соціумі, головна з яких - мовний бар'єр.

«У Харкові проживає понад 3,5 тис. нечуючих, при цьому в місті є тільки вісім професійних перекладачів жестової мови. Вони допомагають їм відвідувати адміністративні, соціальні, медичні установи, але їх катастрофічно мало. Проект спрямований на популяризацію жестової мови. Так, ми не готуємо професійних перекладачів, але працівники різних установ отримують початкові знання, які дозволять їм без проблем поспілкуватися з людьми без слуху», - повідомила Олена Шингарьова.

Керівник проекту «Почуй мене» Уляна Франківська розповіла, що курси жестової мови проходять або пройдуть до кінця року працівники міського та районних центрів надання адміністративних послуг, Центру реінтеграції безпритульних, Харківської обласної бібліотеки для дітей, Харківського міського центру зайнятості, різних судів Харкова та області, поліцейські. Наступного року планується запропонувати піти на такі курси працівникам банків, нотаріусам, медикам тощо.

В рамках проекту також було складено словник жестової мови на 256 сторінок і записаний відеокурс на базі ТО «КOLES TV», які призначені для тих, хто захоче вивчити цю мову. Всім, хто брав участь у створенні словника і відеокурсу, Світлана Горбунова-Рубан вручила грамоти і подяки.

 

comments powered by HyperComments