Іноземні експерти дали високі оцінки Закону про захист викривачів інформації

Юлія Гуш  |  Понеділок, 3 жовтня 2016, 15:51
Проте з його реалізацією можуть виникнути певні проблеми.
Іноземні експерти дали високі оцінки Закону про захист викривачів інформації

Така інформація пролунала під час прес-конференції, у якій взяли участь експерти, причетні до реалізації даного Закону.

«Цього законопроекту не було б, якби не сильні експертизи таких громадських організацій, як Центр демократії та верховенства права, Інститут медіаправа, Centre UA, Центр протидії корупції, – розповіла Оксана Нестеренко, експертка ГО «Всеукраїнська ліга правників проти корупції», – але я б хотіла зазначити особливу роль міжнародних експертів».

За її словами, в Україні Закон про захист викривачів сприймається як масштабна антикорупційна реформа. Проте для експертів це перш за все за все гарантія свободи висловлювання та відкритості влади. Є іноземні спеціалісти, які високо оцінюють український законопроект.

«Я подивитись проект українського закону, – зазначила Сью Дрейфус, експертка з Австралії, - хоча я не експерт з українського законодавства, але цей проект виглядає дуже привабливим. В ньому вже є ключові моменти, які існують в законах інших країн. Там є норма про тих викривачів інформації, які стосуються журналістів. Це дуже важливо. І щодо австралійського досвіду, то у нас є закон, що стосується викривачів, які звертаються зі своєю інформацією саме до журналістів».

Також вона підкреслила такий важливий момент, як поріг обґрунтованих переконань викривачів інформації. Вони можуть не бути переконаним, що мають абсолютно всі докази, щоб піти до суду. Також Сью Дрейфус зазначила, що у викривачів мають бути різні шляхи передачі інформації. Це також зазначено в українському Законі. Крім того, там має бути прописаний момент про захист людини від помсти, тиску або репресій з боку тих, кого вона викриває. Проте не все так просто з реалізацією даного Закону.

«Комітет Верховної ради з питань запобігання корупції буде розглядати цей законопроект, – розповіла Оксана Нестеренко, – і вже є спекуляції навколо цього законопроекту. Буцімто він не потрібен, адже є певні положення Закону про запобігання корупції. Що він може загрожувати національній безпеці».

«Я розглядаю викривачів інформації як тих людей, які вимірювань етичну «температуру» суспільства, – додала Сью Дрейфус, – вони є тим лікарем, який каже, що пацієнт захворів. І що йому потрібні медикаменти». За її словами, такі люди свідчать суспільству, що правопорушення будуть викритими. Також австралійська експертка побажала Україні успішної реалізації даного Закону, щоб в майбутньому інші держави могли з неї брати приклад.

comments powered by HyperComments