Міжнародне співробітництво у сфері науки та бізнесу – пріоритет для Харківської області

Юлія Гуш  |  Середа, 26 жовтня 2016, 14:03
На даний момент запроваджуються інноваційні проекти, які сприятимуть розвитку міжнародного партнерства у даних сферах.
Міжнародне співробітництво у сфері науки та бізнесу – пріоритет для Харківської області

«Сьогодні влада веде активу роботу з укріплення державного та приватного партнерства, – розповіла Вікторія Белявцева, директорка Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА, – ми дуже щільно співпрацюємо з бізнес асоціаціями. І, зокрема, наш департамент займається підтримкою малого та середнього бізнесу. Крім того, ми активно співпрацюємо з вишами. І при чому це не робота між нашим Департаментом та Департаментом науки та освіти. Кожен працює у своєму напрямку. Ми вже напряму підписали о меморандум з вишами на предмет участі у міжнародних конкурсах».

На сьогодні проводиться низка заходів, які мають сприяти міжнародному економічному співробітництву. В Харкові мають відкрити три нові почесні консульства, а в Італії може з’явитися офіс Харківської області. Один такий вже діє в Китаї. Крім того, зараз проходять різноманітні форуми, у яких беруть участь представники іноземного бізнесу. За її словами, всі ці заходи направлені на те, щоб відкрити нові ринки збуту для Харківської області.

«17 листопада в інженерно-економічному інституті буде проходити круглий стіл, який ми готуємо на тему виходу на ринки Африки, – зазначила Вікторія Белявцева, – з тим, щоб зрозуміти зацікавленість харківського бізнесу у виході на африканські ринки і можливого відкриття офісу Харківської області, наприклад, в Нігерії. Це також дуже актуальне питання. Багато стоїть проблем у сфері енергоефективності та енергозбереження, а також застосування альтернативних видів палива. У нас, наприклад, є фірми, що виготовляють сонячні батареї. І це дуже актуально для просування на африканських ринках. Там постійно сонце».

Під час заходу була анонсована ще одна подія – семінар можливостей для харківських науковців та бізнесменів від програми Горизонт 2020, який відбудеться завтра, 27 жовтня. Його програма передбачає фінансову допомогу українським та європейським науковим та бізнес колами задля підвищення їх конкурентоспроможності та сприяння співпраці між державним та приватним секторами в розробці інновацій.

«Це вже друга презентація в межах інформування підприємців про можливості в Європейському Союзі, – розповів Олександр Чумак, президент ХОР «Асоціація приватних роботодавців, – вона проводиться за підтримки представництва ЄС в Україні... Бюджет цієї програми до 2030 року складає 80 мільярдів євро. Ця програма особлива, адже направлена на підтримку співробітництва в межах комерційного та наукового управління».

За його словами, її інноваційний напрямок полягає у співробітництві вишів, дослідницьких підприємств та бізнесу. Що дозволяє скоріше запроваджувати у вигляді товарів та послуг наявні інноваційні розробки.

comments powered by HyperComments