Ситуація в Люботині - підсумок некомпетентності місцевої ради, чим вміло скористалися популісти - В.Мілютіна

Сергій  |  Понеділок, 6 лютого 2017, 10:11
Питання остаточної конфігурації госпітальних округів буде обговорюватися, як мінімум, до кінця поточного року
Ситуація в Люботині - підсумок некомпетентності місцевої ради, чим вміло скористалися популісти - В.Мілютіна

Ситуація навколо міської лікарні Люботина, яку, нібито, закриють у зв'язку з майбутньою реформою госпітальних округів - результат некомпетентності місцевої ради та загальної недовіри населення до влади, чим вміло скористалися популісти.

Про це повідомила "Варті" депутат обласної Ради, член Громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я та експертної групи з впровадження медичної реформи в Харківському регіоні Вікторія Мілютіна.

За її словами, питання з госпітальними округами сьогодні, дійсно, активно обговорюється. 8-9 лютого в МОЗ відбудеться нарада за участю керівників охорони здоров'я всіх, без винятку, областей.

"Ця команда МОЗ, варто віддати їй належне, на відміну від попередніх, йде на діалог з експертним співтовариством. Мінрегіон в даному питанні відстоює свою точку зору, тому питання остаточної конфігурації госпітальних округів буде перебувати на стадії обговорення, як мінімум, до кінця поточного року ", - вважає експерт.

Мілютіна роз'яснила, що округ - це територія, на якій доступна кваліфікована медична допомога (крім спеціалізованих видів допомоги) може бути надана в повному обсязі не пізніше, ніж протягом 60 хвилин. У першому наближенні план госпітальних округів від Мінрегіону з'явився ще в 2009 році. Згідно з ним, Харківська область (включаючи обласний центр) була, що називається, "під лінійку" поділена на 4 частини. Така ж незавидна доля, мабуть, спіткала інші регіони. Тому ще через якийсь час було вже 10 обласних округів - це теж "занадто". У підсумку поки зупинилися на п'яти.

"Що стосується Люботина, насправді, за існуючим проектом, кількість лікарень первинної медичної допомоги І рівня (тобто інтенсивної терапії) в верхню сторону не обмежується, головне - їх повинно бути не менше двох. А далі вирішує громада, скільки їй потрібно, і скільки вона потягне - адже фінансуватися лікарні тепер будуть виключно за її рахунок.

І особливо важливі відділення інтенсивної терапії - для лікування інфарктів, інсультів, політравм. Ніхто і ні в якому разі не буде їх закривати. Йдеться лише про ефективну реорганізації їх роботи ", - підкреслює Мілютіна.

Нагадаємо, що вчора у Люботині пройшла протестна акція, учасники якої перекривали трасу на Київ. Вимоги страйкуючих - збереження у місті Люботині лікарень та створення на їх базі медичних закладів інтенсивного лікування. За словами начальника Харківського відділу поліції Ігоря Назаренка, представники облдержадміністрації у суботу на зборах громади повідомили, що лікарню ніхто закривати не збирається.

За словами заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла Черняка, у люботинців поки що немає об'єктивної  причини непокоїтись. Конфігурації так званих «госпітальних округів» – це лише робочі матеріали, які ще не узгоджені профільним міністерством і, тим більше, не затверджені Кабміном.

comments powered by HyperComments