В місті вшанували пам’ять харків’ян, які загинули під час терористичного акту / ФОТОРЕПОРТАЖ

Юлія Гуш, Сергій Козлов (фото)  |  Четвер, 23 лютого 2017, 09:05
Харків’яни знову зібралися біля Палацу спорту, щоб пригадати події, які відбулися 22 лютого у 2014-му та 2015-му роках.
В місті вшанували пам’ять харків’ян, які загинули під час терористичного акту / ФОТОРЕПОРТАЖ

У центрі уваги – дві ключові події, які сталися 22 лютого. Це сепаратистський з’їзд 2014 року, спрямований на знищення України (тоді харків’яни, дякувати богові, змогли завадити розвитку такого жахливого сценарію), і терористичний акт 2015 року, під час якого загинуло четверо людей, а ще дев’ять отримали травми.

Василь Рябко, музикант, лідер гурту «Папа Карло»: «Це важливо тому, що 22 лютого 2014 року тут зібрався багатотисячний мітинг. Це і для Харкова, і для України була дуже важлива подія. Що саме з Харкова розліталися літаки з екс-президентами, іншими очільниками міста та «політичними діячами». Харків тоді показав свою позицію. Вийшло дуже багато людей. Хтось нарахував 20 тисяч, а хтось 30 тисяч. Тому це була знакова подія. І в 2015 році  ми зібрались, щоб відсвяткувати річницю цієї переможної ходи. Саме тому, непевне, тут стався вибух. Дуже трагічна подія. І зараз і російські найманці, і ті перефарбовані «патріоти», вони хочуть, щоб ті події були забуті. Щоб ідеали Майдану були забуті. Тому минулого року ми тут встановили пам’ятний знак, а в цьому відзначаємо ці переможні і трагічні події».

На імпровізованій сцені виступали активісти, які брали активну участь в подіях тих років. Вони наголошували на тому, що те, що сталося тоді поблизу Палацу спорту,  не можна забувати. Адже вони зіграли ключову роль не тільки в житті Харкова, а й всієї України.

Володимир Чистилін, співкоординатор харківського Євромайдану: «Ми сьогодні згадуємо події 22 лютого 2014 та 2015 років. Насправді, саме тут три роки тому вирішилась доля України. Якщо б харків’яни не вийшли, то не відомо, яким би був розвиток подій. Бо сценарії ми знаємо. І один з них передбачав, що прийде Янукович. У Харкові вже був Азаров. Він чекав на Януковича. І вони на тому з’їзді повинні були проголосувати за відокремлення держави. Були делегати зі всього Південного Сходу. І втратили би Схід України. Слава богу, вийшли десятки тисяч. Вони побачили таку велику людей і злякались. Бо у них була зброя. І у нас була зброя. Все було уже серйозно. Вони втікали. Сьогодні варто про це нагадати всій Україні. Бо тоді події так стрімко розвивалися, але то була значна подія. Саме тут вирішувалась доля Революції гідності. Якщо ми тоді б не вистояли, то не відомо, як у все було».

Згодом учасники акції ходою рушили до пам’ятного знаку, встановленого на честь жертв теракту. Там вони покладали квіти. По дорозі учасники розгорнули український прапор. Згодом відбулася панахида за загиблими.

Надія Савинська, представниця ГО «Демальянс»: «Коли ми згадуємо, то не забуваємо уроки минулого. І маємо можливість на їх основі писати своє сьогодення та майбутнє. І це уже важливо. І чому так важливо згадувати 2014 рік? Бо тоді нашими силами, силами харків’ян, патріотів, ми не допустили сепаратизму в Харкові. Ми обрали Харків миру, свободи та гідності. В 2015 році ми продовжували цей шлях. Але на ньому трапилась загроза. Наші побратими поклали життя за наш спільний вибір. Ми маємо пам’ятати їх. Щоб пам’ять про них завжди жила в наших серцях, на наших вулицях, і головне – в наших справах».

comments powered by HyperComments