"За свої послуги попросив $50.000. Потім ще 20" - як Георгієвський втратив посаду віце-губернатора

П'ятниця, 14 квітня 2017, 14:35
Три роки тому, в квітні 2014 го в.о. Президента України Олександр Турчинов почав підписувати накази про призначення губернаторів і їх заступників в більшості областей України. Харків не став винятком
"За свої послуги попросив $50.000. Потім ще 20" - як Георгієвський втратив посаду віце-губернатора

Наприклад, засновник юридичної агенції «Легіон» Юрій Георгіївський тоді позбувся приставки в.о. на посаді віце-губернатора в команді Ігоря Балути.

До виконання обов'язків в звільненій від сепаратистів ХОДА викладач Юракадемії ім. Я. Мудрого Юрій Георгіївський приступив місяцем раніше - 7 березня, - пише видання Mykharkov.info у статті «Жадность фраера погубит» — как разваливалась команда Балуты".

Через півроку, у жовтні 2014 го, нагадаємо, Георгіївський очолив уже обласне управління Міністерства юстиції.

Як говорили тоді, юриста просто «сховали» в Облюст - після випадку з хабарем. А Ігорю Балуті, мовляв, варто було титанічних зусиль його зам'яти - до речі, не без допомоги «старшого товариша», міністра МВС Арсена Авакова, який курирував цей регіон.

«Один із заступників губернатора, пан Георгіївський, був прийнятий на хабарі. Це справу зам'яли, а кілька днів тому він призначений главою управління юстиції Харківської області. Він на що розраховує? І ті, хто його покривають, на що розраховують? Що все це з'їдять? »- обурилася в одному з інтерв'ю нардеп Інна Богословська.

Це був уже не перший прокол Юрія Георгіївського. 9 липня, поспішаючи на день народження Балути, віце-губернатор на новому мерседесі збив на дорозі велосипедиста. Той отримав травми середньої тяжкості (які потім були перекваліфіковані в легкі).

Однак питання відшкодування потерпілому процесу реабілітації, як кажуть, було залагоджено лише після того, як батько хлопця прийшов на прийом до керівника ХОДА.

Тим часом історія з хабарем стала швидко набирати громадський резонанс.

«Увечері, 5 вересня, одна з правоохоронних структур «взяла на гарячому» з відео-аудіо-фіксацією хабара одного з Ваших заступників? Брешуть?»- безпосередньо звернувся до Ігоря Балути екс-віце-губернатор Юрій Сапронов.

Правоохоронці, які зафіксували факт хабара, на умовах анонімності розповіли, що до заступника голови ХОДА звернувся один з головних лікарів за узгодженням його кандидатури на колишній посаді. Той, не довго думаючи, попросив за свої послуги 50.000 $. Однак, коли прохач боязко натякнув, що сума для нього зовсім непідйомна, чиновник, "нічтоже сумняшеся", сказав: «Що ж, завтра буде на 20 тисяч дорожче».

Суть в тому, що питання затвердження головлікарів, в принципі, не входить в сферу компетенції Георгіївського, так як лікарні - це комунальні підприємства. І кандидатури головних лікарів погоджують обласні та районні ради. Тобто чиновник займався не тільки корупцією, а й шахрайством.

Злодійська приказка «Жадібність фраєра погубить» тут буде абсолютно доречною. Горе-лікар звернувся до компетентних органів, і ті видали йому «кредит» - ляльку з купюрами, разом з відеокамерою, яка зафіксувала факт передачі хабара.

Після цього, як кажуть, всю ніч йшли переговори Служби, що затримала чиновника, з Балутою. Підсумком стало зниження віце-губернатора на посаді - до керівника територіального підрозділу Мін'юсту. Відеозапис, втім, залишився у правоохоронців.

«Ми маємо в своєму розпорядженні факти, що свого часу саме Георгіївський, будучи заступником голови Харківської облдержадмінстрації, був викритий у хабарництві і «тихо» пересаджений в крісло начальника управління юстиції» - згадував про це пізніше екс-губернатор Харківщини Михайло Добкін.

Ще через місяць заговорили вже про ротацію самого голови ХОДА, однак Ігорю Балуті вдалося зберегти за собою крісло губернатора до початку лютого 2015 року.

comments powered by HyperComments