«Слобожанська вишиванка» об’єднала харків’ян усіх національностей

Юлія Гуш, Сергій Козлов  |  П'ятниця, 19 травня 2017, 09:02
Поблизу ХНАТОБу пройшов арт-парад «Слобожанська вишиванка», присвячена з автентичним вбранням та народним ремеслам
«Слобожанська вишиванка» об’єднала харків’ян усіх національностей

Захід приурочений до Всеукраїнського дня вишиванки, який відзначається в різних регіонах країни. Його мета – познайомити мешканців та гостей міста з особливостями народного вбрання Слобожанщини, її ремеслами та особливостями народної творчості. Це вже другий арт-парад вишиванок, який проходить в Харкові. І як минулого разу, на ньому була представлена не тільки, власне, українська культура, а й культура інших народів регіону – цього разу вони влаштували концерт з піснями і танцями.

«Як на мене, перше, що об’єднує це свято вже другий рік поспіль – це те, що ньому беруть участь не тільки українці, а також представники 46 національностей, що мешкають в Харкові, – розповіла Тетяна Лагунова, співорганізаторка арт-параду, – минулого року ми створювали «Багатонаціональне серце Харкова». У цьому році проходять їх виступи. Це свято об’єднує людей, які люблять українську культуру, вдягають вишиванки не тільки на державні свята. А також майстрів, які відтворюють ті народні промисли, в тому числі і вишиванку, вже на сучасному рівні».

Особливе місце в арт-параді займала виставка старовинного народного вбрання, найстаріші елементи якого були виготовлені ще на початку минулого століття.

«Ці вбрання цікаві тим, що представлять наш Слобожанський регіон, – розповіла Тетяна Вітвицька, вишивальниця,– це сорочки з двох приватних колекцій. Найстаршій вишиванці понад сто років. Вона виконана в типовій для Слобожанщини техніці – виколюванням, вирізуванням і косою лиштвою. Це вишивала одна бабуся десь в 117 році. Передала онукам і вміння, і сорочки. Це чудо, що вона зберіглася. Бо знищували все».

Організатори впевнені, що з часом арт-парад буде набирати обертів. Адже інтерес до українського народного вбрання можна спостерігати не тільки в Україні, а й за кордоном. Тому вони планують з часом розширювати масштаби свята і приваблювати то нього все більше туристів.

comments powered by HyperComments