«СлободаКульт» об’єднає слобожанських та закарпатських митців

Юлія Гуш  |  Четвер, 6 липня 2017, 12:02
Активісти Слобожанщини та Закарпаття мають намір провести мистецький форум «СлободаКульт», який об’єднає культурних діячів двох регіонів.
«СлободаКульт» об’єднає слобожанських та закарпатських митців

Форум «СлободаКульт» проходитиме в Ужгороді рамках програми культурного обміну між регіонами. Його проведення заплановано на наступний рік. Але те, що буде проходити в межах форуму та які види мистецтва будуть там представлені – це вже заложитиме від рішення самих митців, - повідомляє «Справжня Варта».

«Ми вже маємо досвід проведення трьох форумів, – розповіла Ольга Сагайак, організаторка минулорічного форуму «ГаліціяКульт», – це форум «ДонКульт» в Києві і Львові, а також «ГаліціяКульт», який пройшов в Харкові. Раз на рік ми проводимо культурні заходи, які є такими містками між регіонами. Форуми проходять по всім напрямкам культури і мистецтва. Ми показуємо театр, візуальне мистецтво, літературу, музику. Те, що походить з регіону і чим можна пишатися. Власне, форум організовується в партнерстві з інституціями регіону, який презентується, та інституціями регіону, в якому він презентується. Умовно кажучи, харківський театр буде представлено в Ужгороді. І у виставі будуть задіяні учасники як зі Слобожанщини, так і Закарпаття».

Організатори таких мистецьких форумів переконані, що відсутність державної політики щодо розвитку міжрегіональних культурних зав’язків, особистого розвитку подорожей та відповідного культурного контенту в медіа призводять до шаблонного та стереотипного бачення інших областей. Тому вони бачать рішення цієї проблеми в створенні міжрегіональних культурних проектів та обміні мистецьким досвідом та здобутками.

«Я вважаю, що це справді дуже важлива ініціатива, – зазначила Галина Тунай, менеджерка культурних проектів платформи «Woman», – те, що нам потрібно ознайомиться між собою, показати культуру один одного, їздити в регіони – це все через декілька років звучить банально. Але насправді так воно і є. Бо ми не можемо розуміти те, як живуть та працюють наші сусіди, якщо ми не їздимо зі Сходу на Захід, не працюємо над спільними проектами та подіями. І дуже мало знаємо про культуру один одного».

Заплановано, така практика має доносити актуальну інформацію про регіони, зламати існуючі стереотипи та дати привід пишатися культурним різноманіттям України.

«І для мене особистий інтерес полягає в тому, щоб познайомитися з культурою Слобожанщини, яку я знаю недостатньо, – розповіла Галина Тунай, – також це дуже добра можливість для того, щоб ми краще дізналися один про одного, познайомились один з одним та зрозуміли один одного. Насправді, культура – це те, що нас одночасно і об’єднує, і роз’єднує. І це можливість подивитися один на одного. Якщо ми не знаємо нічого про інші регіони, то неможливе порозуміння на рівні побутовому і, тим більш, політичному».

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments