Активісти намагатимуться зберегти «дух міста» Харкова

Юлія Гуш  |  Четвер, 7 вересня 2017, 16:05
Зокрема, вони мають плани боротися з корупцією у сфері захисту культурної спадщини та захищати культурні пам’ятки від руйнування
Активісти намагатимуться зберегти «дух міста» Харкова

Для цього громадські активісти вирішили створити проект «ctrl+S. Захисти майбутнє», який стартував у серпні цього року. В його межах вони будуть виявляти та аналізувати причини зловживання та корупції у сфері захисту культурної спадщини.

«В цій ситуації є декілька наслідків, які для всієї країни, для нашого міста дуже серйозні, – розповіла Олена Рофе-Бекетова, ініціаторка та координаторка проекту, – країна має потенційні іміджеві проблеми. Європейська спільнота вже давно та серйозно опікується своєю культурною спадщиною. І її представники з великим подивом дивляться на те, що відбувається в Україні. Бо у нас спадщина, на жаль, руйнується. Тому ми несемо іміджеві втрати. Також ми несемо прямі фінансові збитки. Бо будівлі, які є культурною чи архітектурною спадщиною, мають притягувати туристів. Що має підтримувати туристичний бізнес».

За її словами, руйнування об’єктів культурної спадщини відбувається не тільки в Харкові, а й в багатьох інших містах. Це системна проблема, вирішити яку може тільки робота по низці напрямків. Саме тому проект «ctrl+S. Захисти майбутнє» включає в себе декілька напрямків роботи. По-перше, учасники проекту візьмуть інтерв’ю у фахівців, активістів, чиновників та на базі їх свічень створять документальний фільм, який розкриватиме наслідки корупції. По-друге, вони проведуть аналіз чинного законодавства щодо збереження культурних пам’яток і висунуть власні пропозиції щодо його можливих змін.

«Те що є в Харкові, відбувається по всій країні, –зазначила Катерина Кублицька, представниця ГО Urban Forms Centr, – незважаючи на існування Закону про оборону культурної спадщини, ми з кожним роком губимо новий пласт культурної спадщини. При чому як пам’ятники, так і міське середовище. Ми губимо «дух міста»».

І, по-третє, активісти мають створити мережу партнерських груп, які будуть слідкувати за виконанням чинного законодавства в даній сфері, координувати свої дії та обмінюватися досвідом: «Харків, Дніпро, Київ, Львів ,Ужгород, Івано-Франківськ – ми разом працюємо, – розповіла Рофе-Бекетова, – в кожному місті є активісти. Ми хочемо координуватися та обмінюватися досвідом. Як результат цього проекту ми бачимо створення таких горизонтальних зав’язків, які допоможуть обмінюватися досвідом – наприклад, як виходити з проблемних ситуацій коли потрібно рятувати якісь будівлі чи, навпаки, захищатися від нашестя архітектурних «ляпів»».

comments powered by HyperComments