60 років тому відбувся запуск першого супутника Землі: що згадували у Харкові

Середа, 4 жовтня 2017, 20:38
У Харківському планетарії імені Юрія Гагаріна відсвяткували 60-річчя запуску першого штучного супутника Землі.
60 років тому відбувся запуск першого супутника Землі: що згадували у Харкові

Свято влаштували якраз 4 жовтня, повідомляє «Справжня Варта».

4 жовтня 1957 року був проведений запуск першого в світі штучного супутника Землі. І з цього моменту почався відлік космічної ери людства. Значний внесок у створення першого штучного супутника Землі зробив Харків. В розробці і виготовленні бортової апаратури брали участь харківські підприємства «Комунар», приладобудівний завод ім. Т. Г. Шевченка та інші підприємства. У створенні та запуску брали участь українські, в тому числі харківські, вчені і конструктори на чолі з основоположником практичної космонавтики Сергієм Корольовим. Після шести невдалих запусків у верхніх чинах було прийнято рішення припинити експеримент, але Сергій Корольов на свій страх і ризик запустив сьому ракету – це і був перший супутник Землі.

Космічний апарат, запущений з 5-го науково-дослідного випробувального полігону Міноборони СРСР (пізніше названий космодромом «Байконур»), отримав назву «Супутник-1». Апарат мав герметичний алюмінієвий корпус у формі кулі діаметром 58 см. Усередині були розміщені блок електричних джерел струму (три срібно-цинкових акумулятора); радіопередавальний пристрій (два радіопередавачі, в яких використовувалися електронні лампи); датчики температури і тиску. Загальна маса супутника становила 83,6 кг.

В ході свята присутні, а серед них були представники підприємств космічної промисловості Харкова, ветерани космонавтики, вчені, професори і студенти профільних вишів, подивилися документальний фільм про те, як ця подія відбувалася. Своїми спогадами про запуск першого супутника Землі поділилися безпосередні його учасники – полковник-інженер Леонід Ганжа та інженер Володимир Сударкін. Він, зокрема, відправився працювати на «Байконур» відразу після закінчення ракетного училища. На момент запуску супутника йому виповнилося 24 роки.

«Ми дуже багато працювали, тому що перші ракети не мали нічого, крім носія. І все запуски були невдалі. Кожну ракету ми випробували місяць. Коли 21 серпня ми запустили чергову, вона набрала нормальну швидкість, а потім впала на Камчатці. Тоді Корольов знайшов 500 неполадок в конструкції ракети, які необхідно було виправити практично за місяць», – розповів учасник тих подій.

Супутник випромінював радіохвилі на двох частотах, що дозволило вивчати верхні шари іоносфери. Радіоаматори всього світу стежили за звуковими сигналами, які передавалися супутником. Його можна було спостерігати як зірку першої величини – навіть неозброєним оком.

Всього політ першого супутника тривав 92 дні - до 4 січня 1958 року, коли він зійшов з орбіти і згорів в щільних шарах атмосфери. Космічний апарат здійснив 1 440 витків навколо Землі і пролетів близько 60 млн км.

Чотири місяці по тому, 1 лютого 1958 року, свій супутник вагою 8,3 кг запустили США.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments