У Харкові з‘явиться меморіальна дошка в честь правозахисника Григоренка

Юлія Гуш  |  Вівторок, 17 жовтня 2017, 14:34
Встановлення меморіальної дошки приурочене до 110-річчя від дня народження Петра Григоренка.
У Харкові з‘явиться меморіальна дошка в честь правозахисника Григоренка

Григоренко був совєтським військовим, який, тим не менш, з середини 60-х років брав активну роль в правозахисному русі, виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів. За що був розжалуваний в рядові та позбавлений всіх державних відзнак, поневірявся в тюрмах, таборах та психіатричних лікарнях.

«Він писав, що три фактори вплинули на те, що він став людиною, яка виступила з критикою тодішнього режиму, – розповів Леонід Леонідов, голова обласного комітету «Дрогобицький яр», – перший фактор – це захист кандидатської дисертації. Йому ставили палки в колеса. Другий фактор – це смерть батька дружини, з яким він був дуже близьким. І третій фактор – це державний антисемітизм».

За словами Євгена Захарова, директора Харківської правозахисної групи, в своїй діяльності Петро Григоренко виступав проти насильницьких методів боротьби. Крім того, він розумів покладену на себе відповідальність та не допускав того, щоб через нього та чи інша людина потрапила під репресії.

«Оскільки у нього були всі задатки лідера, він дуже добре міг переконувати, – зазначив він, – і загалі, він був чоловіком дуже завзятим, з гучним голосом. До нього тягнулися люди, він був завжди відкритим. В його квартирі постійно бували десятки людей. Він був однією с ключових фігур в кримськотатарському русі і в українському демократичному русі. Оскільки коли була створена Московська гельсінська група, він ініціював створення Української гельсінської групи».

«Коли в нас був правозахисний рух, то в ньому брали участь звичайні люди, інженери, викладачі тощо, – додав Леонідов, – але коли генерал виступив з критикою нашого колишнього комуністичного режиму, то на Заході це справило велике враження. Так само, як Андрій Сахаров. Це ті дві людини, які вважаються тими стовпами, що підкосили і так гнилий стовбур комуністичного совєтського режиму».

Автором меморіальної дошки став відомий як в Україні, так за її межами скульптор Дмитро Ів. Вона буде встановлена в Харкові, на будівлі гуртожитку Гігант (вул. Пушкінська, 79), де свого часу мешкав Григоренко. Церемонія відкриття відбудеться у середу, 18 жовтня, о 11:00.

comments powered by HyperComments