Як в Харкові шахраї та аферисти дурять іноземних студентів

Юлія Гуш  |  Вівторок, 23 січня 2018, 15:08
Студенти-іноземці часом стають жертвами шахрайства на різних етапах свого перебування в Харкові.
Як в Харкові шахраї та аферисти дурять іноземних студентів

Про це розповів Сергій Усов, голова Харківської профспілки іноземних студентів, яка вже шість років займається відповідними проблемами. За його словами, саме студенти-іноземці є тим незахищеним прошарком населення, який особливо страждає від різного роду шахраїв та аферистів.

«Проблемним є питання житла, – зазначив Усов, – гуртожитки, в яких живуть студенти, не відповідають міжнародним стандартам. Тому студенти часто вимушені звертатися за послугами до агентств з нерухомості. І дуже часто потрапляють на аферистів, шахраїв, які їх просто обманюють. Приведу приклад: шахраї знімають квартири на 2-3 дні. Знаходять довірливих студентів, з яких беруть гроші за 2-3 місяці вперед. Ця сума часом доходить до 1,5 тисячі доларів. Потом приходять господарі та говорять, що ця квартира знімалася на декілька днів. І студенти гублять гроші».

Проблем також додає той факт, що шахраї нерідко працюють таким чином, що доказової бази недостатньо для привернення їх до відповідальності. Проте за подібними фактами вже були відкриті кримінальні справи. Усов підкреслив, що їх профспілка слідкує за їх процесом, а також надає консультації студентам-іноземцям під час пошуку житла.

Також іноземні студенти можуть постраждати від деяких нечесних форм-контактерів. Які, по ідеї, мають їм забезпечити безпечний вступ до вишу, починаючи ще з приїзду до міста. А насправді беруть гроші та не доводять справу до кінця. Зокрема, проблемним моментом для громадян окремих країн може стати відновлення банківських карт. Банки відмовляються це робити, посилаючись на власну політику.

Із закінченням освіти проблеми не зникають. З ними стикаються вчорашні студенти, які вирішили жити далі в Харкові. Вони бажають зареєструватися, ідуть до юриста-шахрая, а той нічого не робить. Згодом вони починають вважатися нелегалами з точки зору чинного законодавства.

А щодо дискримінації, то ця проблема, за словами Сергія Усова, була більш актуальною раніше. Він розповів, що харків’яни вже звикли бачити на вулицях міста іноземців, а про конфлікти на етнічному підґрунті давно нічого не чув. Хоча зазначив, що упереджене ставлення в поліції чи виші має місце.

comments powered by HyperComments