«Антитабачний закон» виконується, хоча є порушення – харківські активісти

Юлія Гуш  |  Середа, 7 лютого 2018, 18:07
Закон, який забороняє паління в приміщеннях ресторанного типу, вже має певні позитивні зрушення.
«Антитабачний закон» виконується, хоча є порушення – харківські активісти

В січні цього року представники громадських організацій «Харків без тютюнового диму» та «За вільну від тютюнового диму Україну» провели моніторинг кафе, ресторанівта та барів. Вони перевіряли, як власники цих закладів дотримуються закону про заборону паління в закритих приміщеннях. Активісти дослідили ситуацію в семи різних містах України, у тому числі – і в Харкові.

За словами Дмитра Купири, представника ГО «Життя», даний моніторинг показав, що більше 80% закладів таки дотримується вимог закону. Більшість порушень була пов‘язана з курінням кальну і лишень 7% – звичайних сигарет. Все тому, що не всі усвідомлюють, що куріння кальяну також заборонене.

«Закон дозволяє палити тільки на відкритих майданчиках, – пояснив Олександр Калмиков, координатор коаліції ГО «Харків без тютюнового диму», – але користуючись забороною на перевірку суб‘єктів господарювання, власники ним зловживають. І таким чином порушують як права клієнтів, так і працівників. Тому що офіціанти та бармени, навіть якщо вони самі курять, постійно знаходяться в отруйній атмосфері».

Активісти наголошують, що мета їх діяльності – це створення безпечного середовища, вільного від сигаретного диму. А цей закон, незважаючи на певні порушення, все ж здатен приносити позитивні результати.

«Не секрет, що в тютюновому димі на сьогоднішній день було встановлено порядку 4 тисяч токсичних та канцерогенних речовин, – розповів Олександр Падаваленко, лікар, кандидат медичних наук, – тому говорити що існують безпечні концентрації тютюнового диму не доведеться. Будь-яка концентрація наносить непоправиму шкоду».

Зокрема, він зазначив, що нехай тютюнова індустрія не стоїть на місці, але такі альтернативи звичайним сигаркам, як кальян та електронні сигарети, зовсім не є більш «здоровим вибором». Вони також наносять шкоду організму – як самому курцю, так і тим, хто знаходиться поруч. Крім того, власники закладів, які дозоляють у себе палити, самі ж підставляють своїх клієнтів. Наприклад, минулого року правоохоронці зареєстрували більше 2 тисяч порушень, пов‘язаних з палінням в недозволених місцях.

Разом з тим цей Закон позитивно вплинув на здоров‘я працівників ресторанних закладів, які до цього були змушені дихати тютюновим димом на власному робочому місці. Зокрема, вони стали менше скаржитися на головний біль, прояви серцево-судинних та респіраторних захворювань.

comments powered by HyperComments